Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

ZHUBER, Pavel pl. Okrog

Pavel Zhuber

Foto galerija

Rojen:
23. januar 1868, Ljubljana
Umrl:
1935, Gradec, Avstrija
Variante imen:
Pavel Čuber
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Leksikon:

Bil je vnuk zdravnika Janeza Zhuberja, po katerem je podedoval plemiški naziv pl. Okrog, ki ga je le-ta pridobil za številne zasluge. Po rodbinski tradiciji je Janez Zhuber izbral predikat Okrog zato, ker naj bi na Okrogu na Dolenjskem življenje tragično izgubil njegov oče Valentin.

Pavel Zhuber pl. Okrog je bil načelnik Auerspergovega logarskega urada v Soteski, ki je leta 1885, po dograditvi železniške proge do Straže, prevzel skrb za zdravilišče v Dolenjskih Toplicah v svoje roke. Zhuber se je kot vodja urada z veliko vnemo posvečal razvoju in napredku zdravilišča. Lotil se je preurejanja Kopališkega doma in bazenov, po požaru leta 1895 se je pričela gradnja novega poslopja, Zdraviliškega doma, dograjenega leta 1899, urejen je bil tudi nov zdraviliški park. Zelo si je prizadeval za dvig kakovosti zdraviliških storitev Dolenjskih Toplic in v želji, da bi v ta zdraviliški kraj privabil čim več gostov od blizu in daleč, je napisal drobno propagandno knjižico Zdravišče Toplice na Kranjskem, Kranjski Gaštajn. Gorke in grezne kopeli. Ta knjižica je zadnji knjižni tisk novomeškega tiskarja Janeza Krajca, ki je izšla leta 1900 v dva tisoč izvodih – tisoč slovenskem in tisoč v nemškem jeziku. V njej je avtor kratko, na triindvajsetih straneh, popisal splošne značilnosti kraja, lastnosti in učinke zdravilne vode, zgodovino in izgled zdravilišča ter okoliške kraje in znamenitosti, ki si jih je vredno ogledati. Turistični brošuri, v kateri avtor s slikovitimi opisi poudarja lepoto domače pokrajine, sta priložena še zemljevid kraja in tloris Kopališkega doma. Hkrati s slovensko je izšla tudi nemška jezikovna različica, knjižica pa je bila eden zadnjih knjižnih natisov novomeškega tiskarja Janeza Krajca.

Zhuber je službovanje v Soteski, kjer se mu je rodilo vseh sedem otrok, zaključil leta 1919 in se z družino odselil v StraSgang pri Gradcu. Njegovo številno potomstvo živi v različnih krajih Avstrije.

Zdravišče Toplice na Kranjskem, kranjski Gaštajn, gorke in grezne kopeli, 1900

Tončič, L. Tiskarstvo na Dolenjskem: izdano ob 170-letnici tiskarstva v Novem mestu. Novo mesto: Tiskarna Novo mesto, Dolenjski muzej, 1989, str 63.
Slovenski biografski leksikon: petnajsti zvezek.: Zdolšek-Žvanut. Ljubljana: Slovenska akademija znanosti in umetnosti, 1991, str. 804.
Rugále M.. in Preinfalk, M. Blagoslovljeni in prekleti: del 1: Plemiške rodbine 19. in 20. stoletja na Slovenskem. Ljubljana: Viharnik, 2010. Zbirka Blagoslovljeni in prekleti (1).
Zhuber, P. Zdravišče Toplice na Kranjskem: kranjski Gaštajn: gorke in grezne kopeli. Toplice: v zalogi zdraviščnega opravništva, 1900.
Dolenjske Toplice v odsevu časa: znanstvena monografija ob 800-letnici prve omembe Dolenjskih Toplic v zgodovinskih virih. Dolenjske Toplice: Občina, 2015.

Avtor/-ica gesla: Darja Peperko Golob, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto
Datum prvega vnosa: 15. 12. 2019 | Zadnja sprememba: 12. 12. 2023
Darja Peperko Golob. ZHUBER, Pavel pl. Okrog. (1868-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 24. 6. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/zhuber-cuber-pavel-pl-okrog/
Prijavi napako