Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

O leksikonu

Portal Obrazi slovenskih pokrajin  je spletni biografski leksikon znanih osebnosti slovenskih pokrajin ter Slovencev v zamejstvu in po svetu, ki ga upravlja Mestna knjižnica Kranj v sodelovanju z osrednjimi območnimi knjižnicami. Vanj smo združili biografije, objavljene v regijskih leksikonih: Celjskozasavski.si, Dolenjski biografski leksikon, Gorenjci.si, Koroški biografski leksikon, Pomurci.si., Primorci.si, Spodnjepodravci.si in Štajerci.si.

Pomembne osebnosti, ki so s svojim življenjem in delom zaznamovale razvoj posameznih pokrajin ali občin v preteklosti in sedanjosti ter so tako soustvarjale njihovo podobo, so našle mesto v 8 spletnih biografskih leksikonih, ki nastajajo v osrednjih območnih knjižnicah. Razdrobljenost vsebin, njihovo podvajanje, želja po standardizaciji zapisov, zmanjševanju stroškov in enotni uredniški politiki so bili razlogi za vzpostavitev skupnega biografskega leksikona.
Portal Obrazi slovenskih pokrajin vključuje biografije osebnosti, ki so bile  rojene v posamezni pokrajini ali v zamejstvu, so tam živele in/ali se šolale, predvsem pa so s svojim delom na katerem koli področju pomembno zaznamovale svoje okolje: pisatelji, pesniki, literarni ter umetnostni zgodovinarji in kritiki, novinarji, slikarji, glasbeniki, arhitekti, igralci, duhovniki, znanstveniki, raziskovalci, profesorji, učitelji,  gospodarstveniki, politiki, športniki itd.

Ozemlje Slovenije je razdeljeno na 10 pokrajin oz. pokrajinskih leksikonov, pomembni Slovenci, ki živijo v zamejstvu in tujini, so združeni v leksikon Slovenci v zamejstvu in po svetu. Meje posameznih pokrajin so določene z območji delovanja posamezne območne knjižnice, ki na portal tudi dodajajo vsebine. V skladu z vsebinsko zasnovo združenega biografskega leksikona vsebine prispevajo tudi druge knjižnice in ustanove s posameznih območij.
Spletni biografski leksikon nastaja sproti in se dopolnjuje s podatki o znanih osebnostih iz zgodovine in sedanjosti vsak dan, tako da njegova vsebina nikoli ni dokončna.

Projekt sofinancira Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

ISSN – 2712-5408
COBISS.SI-ID – 19859459

Uredniški odbor
Jana Zeni Bešter, Marjeta Gros (glavni urednici), Mestna knjižnica Kranj, osp@mkk.si
Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje, celjskozasavski@knjiznica-celje.si
Laura Chersicola, Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper, primorci.si@gkfb.si
Anka Rogina, Mariborska knjižnica, stajerci.si@mb.sik.si
Julijana Vöröš, Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota, pomurci@ms.sik.si
Daša Medvešček, Goriška knjižnica Franceta Bevka, primorci.si@gkfb.si
Mateja Kambič, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, osp.dolenjski@nm.sik.si
Mira Petrovič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj, spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si
Manja Miklavc, Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika, Ravne na Koroškem, korosci@knjiznica-ravne.si

logo OOK

Preden organizacija ali posameznik dobi geslo za vnos vsebin, sklene z upravljalcem portala Dogovor o pogojih objavljanja (organizacija) ali Dogovor o pogojih objavljanja (posameznik) v spletnem biografskem leksikonu Obrazi slovenskih pokrajin, kjer so določene pravice in dolžnosti obeh.

Pogoji uporabe vsebin