Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

ZAGORANSKI, Borut

ZAGORANSKI Borut
Foto: Agata Adamczyk

Foto galerija

Rojen:
10. marec 1980, Ptuj
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Osnovno šolo je obiskoval na Vidmu pri Ptuju in v tem času pričel svojo glasbeno pot v Glasbeni šoli Karol Pahor Ptuj. Nadalje se je izobraževal na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru in nato na Glasbeni akademiji Univerze Juraja Dobrile v Puli. Na slednji je leta 2002 diplomiral in prejel rektorjevo nagrado za najboljšega študenta. Leta 2006 je zaključil podiplomski študij na Kraljevi glasbeni akademiji v Londonu in za svoj zaključni koncert prejel najprestižnejši certifikat akademije za koncertno dejavnost (Royal Academy of Music Diploma). Njegovi mentorji so bili Marjetka Babić, Slavko Magdić in Owen Murray, izpopolnjeval pa se je tudi pri drugih eminentnih glasbenikih in pedagogih harmonike.

Od leta 2003 na Glasbeni akademiji Univerza Juraja Dobrile v Puli predava harmoniko in komorno igro, na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani pa od leta 2009 harmoniko, komorno igro in specialno didaktiko ter vodi harmonikarski orkester. Kot gostujoči profesor je bil povabljen na glasbene akademije v Gdansku in Lodzu (Poljska), Vilniusu (Litva), Bratislavi (Slovaška), Trstu (Italija). Od leta 2014 je pridružen član Kraljeve glasbene akademije v Londonu (Associate of Royal Academy of Music).
Je tudi član žirij na mednarodnih tekmovanjih, recenzent strokovnih publikacij in avtor visokošolskih učnih načrtov za harmoniko.

Kot glasbenik je sodeloval na številnih uglednih mednarodnih festivalih, med drugim na ISCM World Days of Music, ISCM Music Danubiana, Aldeburgh Festival (Velika Britanija), Nortfolk & Norwich Festival (Anglija), Highgate Music Festival (Anglija), festivalu komorne glasbe Glasbeni september Maribor in drugih. Kot solist je nastopil z orkestri, kot so Simfonični orkester avstrijskega radia ORF, London Sinfonietta, Slovenska filharmonija, Simfonični orkester SNG Maribor itd. Sodeloval je z znanimi dirigenti, med katerimi so Dennis Russel Davies, Lalo Schifrin, Pablo Zinger, Marko Letonja, ter se pojavil na odrih znamenitih dvoran, kot so Wigmore Hall v Londonu, Wiener Konzerthaus, Konzerthaus Berlin, Banaroya Hall v Seattlu itd.

Za svoje glasbene dosežke je bil nagrajen na številnih državnih in mednarodnih tekmovanjih za harmoniko. Med drugim je bil leta 1998 kot predstavnik Republike Slovenije finalist tekmovanja Eurovision Grand Prix for Young Musicians na Dunaju.

Leta 2006 je prejel prestižno nagrado The Friends of the Royal Academy of Music Wigmore Award.

B. Zagoranski: Prispevek za biografski leksikon Spodnjepodravci.si, december 2016 (hrani arhiv KIP).
D. Sterle: Zavidljiv mednarodni uspeh mladega Boruta, Tednik, št. 22 (8. 6. 1995), str. 5.
Univerza v Ljubljani: Akademija za glasbo: Zagoranski Borut, izr. prof., pridobljeno 29. 11. 2016 s spletne strani http://www.ag.uni-lj.si/index.php?page=zaposleni&action=detail&zaposleni_id=192#

Avtor/-ica gesla: Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Datum prvega vnosa: 5. 12. 2016 | Zadnja sprememba: 11. 5. 2020
Barbara Rižnar. ZAGORANSKI, Borut. (1980-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 28. 11. 2023) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/zagoranski-borut/
Prijavi napako