Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

SLANA, Domen

SLANA Domen
Foto: Arhiv Loškega muzeja Škofja Loka

Foto galerija

Rojen:
23. januar 1967, Kranj
Poklici in dejavnosti:
Občina:
Leksikon:

Je sin slovenske slikarke Dore Plestenjak in slikarja Franceta Slane ter polbrat glasbenika Jana Plestenjaka. Domen Slana je diplomiral iz slikarstva leta 1989 na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Živi v Puštalu pri Škofji Loki in deluje kot samostojni umetnik. Slika v tehnikah akvarela in olja na platno, kot tenkočutnega opazovalca narave pa ga privlači spremenljivost njenih pojavov. Krajina (predvsem obmorska) je za Domna Slano trajni umetniški izziv in navdih: ponuja mu neomejene možnosti za izražanje najbolj subtilnih občutij ter ga usmerja v barvno – svetlobna raziskovanja raznolikih krajinskih prizorov. Po slikarskem načinu je Domen Slana duhovno soroden postimpresionistom, povsem abstraktno pojmovanje predstavnosti mu ni blizu. Motivika mu predstavlja sredstvo za likovno podajanje lastnega rapoloženja ob dramatičnih atmosferskih spremembah v njemu ljubi krajini, ki ni vedno loška (Cerkniško jezero, soline, zatoki). Z originalnimi poenostavitvami figuralike se abstrakciji najbolj približa v kiparstvu ter na oblikovalskem področju. Znotraj kiparstva upodablja predvsem ptiče ter humorne prostorske instalacije. Slana je znan po seriji fantastično skonstruiranih stolov, sestavljenih iz odpadnih kosov pohištva, kovinskih delov ter zavrženega materiala. Kot kipar in oblikovalec pri svojem delu uporablja in kombinira različne materiala (les, kamen, kovina). Kadar sodeluje z industrijskimi oblikovalci in obrtniki, jim običajno z idejnimi in oblikovalskimi rešitvami pomaga pri izvedbah različnih izdelkov za vsakdanjo rabo (očala, noži).
Domen Slana se poleg umetnosti ukvarja še s športom – jadralnim padalstvom. V kategoriji preletov je dosegel neuradni svetovni rekord.

B. Ogorevc: Kramljanja ob večerji, Mladina 2011, št. 2, str. 54-57
B. Ogorevc: Tako in drugačno pohištvo, Mladina 2008, št.44, str. 48-53
N. Nemec: Domen Slana, Ljubljana 2001
I. Sedej: Dora Plestenjak & Domen Slana, Nova Gorica 1994
B. Soklič: Domen Slana. Zračni talismani : Galerija Ivana Groharja, Škofja Loka 2007
A. Hrvat: Leteči slikar, Ekipa 1996, št. 254, str. 36-39
J. Mesesnel: Domen Slana, Ljubljana 1998

Avtor/-ica gesla: Mira Kalan, Loški muzej
Datum prvega vnosa: 27. 3. 2014 | Zadnja sprememba: 27. 3. 2014
Mira Kalan. SLANA, Domen. (1967-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 27. 10. 2021) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/slana-domen/
Prijavi napako