Napredno iskanje
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

SCHREIBER GAMMELIN, Thea

SCHREIBER GAMMELIN Thea
Foto: Alma in Thea na dvorišču hišice v Pečovniku po l. 1934.Arhiv knjižnice, original H. O.

Foto galerija

Rojena:
25. marec 1906, Brunshaupten/Kühlungsborn, Nemčija
Umrla:
26. maj 1988, Celje
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Rodila se je v družini protestantskega pastorja v Brunshauptnu, ki so ga nacisti leta 1938 preimenovali v Kühlungsborn. Po končani privatni šoli je kolebala med študijem germanistike, medicine in slikarstva, odločila se je za študij slikarstva. Študirala je na kraljevi umetniški akademiji v Stockholmu in bivala najprej pri daljni očetovi sorodnici, grofici Dagmar Sparre, nato pa jo je sprejela v svoj krog kiparka in slikarka, grofica Ellen Roosval. Med študijem je opravila študijsko potovanje po Italiji. Kot pravi v svoji knjigi Dvoje življenj – en cilj je leta 1931 po radiu slišala za knjigo Einsame Weltreise Alme M. Karlin in se tako navdušila nad popotnico iz Celja, da je z njo navezala najprej pismene stike, potem pa jo je v letih 1931–1934 trikrat obiskala v Celju. Za stalno se je preselila k Almi l. 1934 in kot jugoslovanska državljanka ostala v Celju vse do svoje smrti. Za časa Alminega življenja je Thea opravljala vlogo Almine tajnice, lektorice, korespondentke, ilustrirala je nekaj njenih knjig ter vodila gospodinjstvo.

Po Almini smrti je Thea prestopila v katoliško vero, se priključila 3. redu sv. Frančiška, začela študirati teologijo na Teološki fakulteti v Ljubljani in si prizadevala za ustanovitev samostojne celjske škofije.

Po leta 1969, ko izide prvi knjižni prevod Karlinove v slovenščini (Samotno potovanje), je Thea postala iskan vir informacij o njenem življenju in delu – vendar je mnoga dejstva prikrojila in na ta način botrovala nepotrebni mitologizaciji življenja in dela Alme Karlin.

Pokopana je na Svetini, v skupnem grobu z življenjsko prijateljico (Seeleschwester, sestro po duši) Almo Karlin.

Zwei Leben – Ein Ziel. Rokopis. Prevod Zdenke Serajnik Dvoje življenj – en cilj. Tipkopis. Celje, 1972 (?).
Dvoje življenj – en cilj, Celje 2016

M. Burkhardt: Malerin, Partisanin, Mystikerin. Thea Schreiber Gammelin (1906 –1988), Rostock 2010
Š. Kuralt: Dekle, ki je verjelo, da je sestrična angleške kraljice: Thea Schreiber Gammelin, v: Delo, 2017, št. 56, str. 18

Avtor/-ica gesla: Marijan Pušavec, objavil/-a: Osrednja knjižnica Celje
Datum prvega vnosa: 14. 1. 2019 | Zadnja sprememba: 30. 6. 2020
Prijavi napako