Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

ŠALI, Marija

Marija Šali (Hrani Mojca Papič)

Foto galerija

Rojena:
2. december 1923, Novo mesto
Umrla:
5. november 2014, Novo mesto (pok. v Ločni)
Variante imen:
Perova Mici
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Rodila se je kot prva od treh otrok v drugem zakonu Frančiške, hčerke znanega gostilničarja Franca Konška s Trojan, z novomeškim gostilničarjem Francem Perom, ki je po smrti ženinega prvega moža prevzel vodenje gostilne Pri slonu (poslej gostilne Pri Peru) na sedanji Rozmanovi ulici v Novem mestu. Njen polbrat iz materinega prvega zakona, Mirko Jakše, je bil uspešen diplomat in gospodarstvenik. Marija (Mici) je v Novem mestu končala osnovno šolo in nižjo gimnazijo. Med drugo svetovno vojno je bila aktivistka osvobodilnega gibanja, po vojni, leta 1948, se je poročila s pesnikom Severinom Šalijem in si z njim ustvarila družino. Po očetovi smrti leta 1979 je prevzela vodenje gostinskega lokala, ki je po obnovitvi leta 1981 dobil prvotno ime kava bar Pri slonu. S sinom Cvetom Šalijem, članom legendarne rokovske glasbene skupine Rudolfovo, sta lokalu, kot enemu prvih v slovenskem prostoru, s prirejanjem številnih razstav, glasbenih in literarnih dogodkov dodala širše prepoznaven kulturni utrip.

Bila je ena prvih novomeških ljubiteljskih gledaliških igralk. Po vojni je postala članica amaterske gledališke skupine DPD Svoboda Dušan Jereb v Novem mestu, ki je vsako sezono pripravila več premier in kjer je delovala skoraj dve desetletji ter ustvarila niz nepozabnih dramskih likov. Z gledališko skupino, ki je bila v ožjem in širšem prostoru zelo prepoznavna, je gostovala širom Dolenjske in Bele krajine. Najodmevnejše in tudi večkrat nagrajene predstave, v katerih je igrala Šalijeva, so bile: Plinska luč (P. Hamilton), Vsi moji sinovi (A. Miller), Othello (W. Shakespeare). Na zveznem tekmovanju amaterskih gledaliških skupin na Hvaru so prejeli bronasto medaljo.

Trdinova nagrada za gledališko dejavnost, 1961

Bačer, R. Na kozarček z lahnim priokusom kulture. Dolenjski list, 19. 11. 1981, let. 32, št. 47, str. 12.
Jakše, T. Tak je bil naš čas. Novo mesto: samozaložba, 2006.
Jež, L. Spomini na čas, ko je bilo v Novem mestu 30 gostiln, štirje avtomobili in gledališče: Mica Šali. Živa: priloga Dolenjskega lista, februar 2007, leto 6, št. 2, str. 26.
Rustja, D. Čar odra. Dolenjski list, 22. 1. 1976, let. 27, št. 4, str. 39.
Osebni podatki: Cveto Šali, februar 2022.

Avtor/-ica gesla: Darja Peperko Golob, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto
Datum prvega vnosa: 15. 12. 2019 | Zadnja sprememba: 24. 2. 2022
Darja Peperko Golob. ŠALI, Marija. (1923-2014). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 3. 6. 2023) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/sali-per-marija/
Prijavi napako