Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

KETTE, Dragotin

Dragotin Kette - Enciklopedija Slovenije, str. 59

Foto galerija

Rojen:
19. januar 1876, Prem pri Ilirski Bistrici
Umrl:
26. april 1899, Ljubljana
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Leksikon:

Od leta 1888 je obiskoval gimnazijo v Ljubljani, v šolskem letu 1890/91 pa je bil na učiteljišču. V petem razredu gimnazije je bil kaznovan zaradi satirične pesmi na škofa Missio. Leta 1895 je bil izključen, ker ni plačal šolnine. V tem času je bil tajnik literarnega društva Zadruga. Tu se je povezal z drugimi člani »moderne«, z Murnom, Župančičem in zlasti s Cankarjem. V letih 1896-98 je obiskoval gimnazijo v Novem mestu, kjer je maturiral. V Novem mestu je ustanovil Zadrugo, ki je po Kettejevem odhodu kmalu razpadla zaradi strahu pred šolsko oblastjo. V Novem mestu je doživel neuslišano ljubezen do Angele Smola in tu ustvaril ali pa vsaj dobil pobudo za svoje najlepše pesmi. V Angelo naj bi se zaljubil v Kapitlju ob koncu leta 1897. Že kot dijak novomeške gimnazije je objavljal, naprej v Angelčku, Vrtcu, Ljubljanskem zvonu in Novi Nadi. Po maturi je odšel k vojakom v Trst. Tam je zbolel za jetiko, v začetku aprila leta 1899 je bil odpuščen. Na smrt bolan se je vrnil v Ljubljano in umrl v »cukrarni«, pri Murnovi gospodinji, 26. aprila 1899. Zadnja leta je bil z drugimi člani »moderne« predvsem v pisnih stikih.

Knjigo njegovih pesmi je leta 1900 uredil in s predgovorom objavil Anton Aškerc pod naslovom Poezije. Kettejevo delo obsega poleg spisov za mladino (otroške pesmi, pravljice, basni) predvsem pesmi. Izšel je iz ljudskih pesmi in klasičnih vzorov. V središču njegovega pesništva so ljubezenske pesmi, najprej študentsko razigrane, igrive, v ljudskem tonu in okolju, nato resnobno sentimentalne, strastne. V sonetni obliki je izpovedoval svojo življenjsko in svetovnonazorsko misel.

Novo mesto je Ketteju postavilo trajno obeležje na več načinov. Pred mestno hišo je Kettejev doprsni kip, ki ga je ustvaril Jakob Savinšek, na začetku Glavnega trga stoji vodnjak s kitico iz njegove pesmi Na trgu, nastal po zamisli arhitekta Marjana Mušiča. Na začetku Kettejevega drevoreda pa je na hiši številka pet, kjer je Kette nekaj časa stanoval, vzidana spominska plošča. Poleg ulice je v Novem mestu po Dragotinu Ketteju poimenovana tudi ena od osnovnih šol. V knjižnici, v Posebnih zbirkah Boga Komelja, se hrani del njegove literarne zapuščine, med drugim gimnazijski šolski zvezek za nemščino in nekaj gradiva Kettejeve Zadruge. V slikovni zbirki je nekaj likovnih upodobitev pesnika, znan Vavpotičev portret Ketteja s podobo Angele Smola pa se nahaja v Dolenjskem muzeju.

Poezije, 1900

Bačer, K. Iz dolenjske preteklosti. Novo mesto: Knjižnica Mirana Jarca, 2017, str. 61–62.
Enciklopedija Slovenije: zv. 5: Kari-Krei. Ljubljana: Mladinska knjiga, 1991, str. 59–60.
Slovenska književnost. Ljubljana: Cankarjeva založba, 1996, str. 187–188.

Avtor/-ica gesla: Darja Peperko Golob, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto
Datum prvega vnosa: 15. 12. 2019 | Zadnja sprememba: 19. 1. 2023
Darja Peperko Golob. KETTE, Dragotin. (1876-1899). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 18. 5. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/kette-dragotin/
Prijavi napako