Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

ABRAM, Filip

ABRAM Filip
Foto: Arhiv Wikipedija

Foto galerija

Rojen:
19. april 1835, Tupelče pri Kobjeglavi
Umrl:
1. april 1903, Dunaj (Avstrija)
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Leksikon:

Rodil se je v kmečki družini, gimnazijo je obiskoval v Gorici in Benetkah, univerzitetni študij pa je nadaljeval na Dunaju in v Gradcu. Ves čas šolanja mu je ob strani stal njegov stric, dvorni kaplan in vzgojitelj pri nadvojvodi podkralju Rainerju za Lombardijo in Benečijo.
Po končanem študiju je služboval po različnih primorskih sodiščih, bil je okrajni sodnik v Komnu in v Tolminu in svetnik deželnega trgovskega in višjega deželnega sodišča v Trstu. Vseskozi je aktivno sodeloval v slovenskem narodnem gibanju in si prizadeval za enakopravnost slovenskega in hrvaškega jezika. Leta 1891 je postal dvorni svetnik vrhovnega sodišča, naslednje leto pa je bil sprejet na pravosodno ministrstvo, kjer so mu poverili personalni referat za slovenske dežele. Dobil je težko nalogo saj se je moral nenehno boriti z različnimi političnimii interesi. Leta 1896 mu je novi minister, grof Gleispach, preprečil delovanje v ministrstvu, zato se je ponovno vrnil na vrhovno sodišče, kjer je postal senatni predsednik. Istočasno je opravljal funkcijo namestnika predsednika najvišjega dohodarskega urada in sodišča za patente. Leta 1878 je v soavtorstvu izdal zbirko odločb trgovskega in pomorskega prava, ki je ostala hkrati tudi edina zbirka judikatov avstrijskega pomorskega prava.
Bil je odlikovan z malim križcem sv. Štefana.

Dela:
Raccolta di Giudicati del Tribunale Commerciale marittimo di Trieste, 1878

Primorski slovenski biografski leksikon.1.snopič.Gorica:Goriška Mohorjeva družba, 1974, str.1

Avtor/-ica gesla: Primož Škabar, Kosovelova knjižnica Sežana
Datum prvega vnosa: 7. 8. 2013 | Zadnja sprememba: 7. 8. 2013
Primož Škabar. ABRAM, Filip. (1835-1903). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 12. 7. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/abram-filip/
Prijavi napako