Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

ZIMŠEK, Tone

ZIMŠEK Tone
Foto: Osebni arhiv T. Z.

Foto galerija

Rojen:
14. julij 1940, Svetina
Umrl:
17. oktober 2012, Celje
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Tone Zimšek izhaja iz obrtne družine s Svetine, kjer je bil v družini s petimi otroki najstarejši sin. Šolal se je v Celju in Ljubljani, diplomiral na gozdarskem oddelku biotehniške fakultete v Ljubljani in kasneje magistriral iz lesarskih in ekonomskih ved na temo inovacij v lesni industriji.

Njegovo osnovno delo je potekalo v podjetju LIK Savinja, različnih organih celjske občine in Razvojnem centru Celje.

Že v času šolanja je bil širše družbeno aktiven, večkratni udeleženec delovnih brigad, kot študent tudi predsednik Univerzitetnega odbora Zveze študentov Jugoslavije v Ljubljani. Kasneje je delal kot izvršni sekretar Občinskega komiteja ZKS, podpredsednik Občinske skupščine Celje, delegat v republiški skupščini, predsednik Raziskovalne skupnosti Slovenije, leta 1986 pa je bil izvoljen za predsednika Občinske skupščine Celje.

Njegovo predsedniško delo je potekalo v obdobju, ko so se že nakazovale velike družbene spremembe v zvezi z razpadom skupne jugoslovanske države. Njegovo obdobje med drugim zaznamuje močno odpiranje Celja v zahodni prostor; Celje se pobrati z mestoma Singen in Grevenbroich, poskus povezave z delom Vzhodnega Berlina v letu 1989 pa je zaradi širših zgodovinskih dogodkov zastal.

Leta 1997 je postal soustanovitelj in prvi predsednik Rotary kluba v Celju.

J. Germadnik: Vodili so Celje, Celje 2005, str. 158–161
Avtobiografija in fotodokumentacija, ki jo je Tone Zimšek 18. 8. 2003 za potrebe razstave in Celjskega biografskega leksikona predal Domoznanskemu oddelku Osrednje knjižnice Celje.

Avtor/-ica gesla: Janko Germadnik, objavil/-a: Osrednja knjižnica Celje
Datum prvega vnosa: 14. 1. 2019 | Zadnja sprememba: 9. 6. 2021
Janko Germadnik. ZIMŠEK, Tone. (1940-2012). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 1. 8. 2021) Dostopna na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/zimsek-tone/
Prijavi napako