Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

ZADRAVEC, Jakob

ZADRAVEC Jakob
Foto: dLib.si

Foto galerija

Rojen:
22. julij 1873, Središče ob Dravi
Umrl:
4. junij 1959, Središče ob Dravi
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Leksikon:

Rodil se je v Središču ob Dravi očetu Juriju, mlinarju in vinogradniku, in materi Mariji. Osnovno šolo je obiskoval v rojstnem kraju in nižjo realko v Mariboru. Na vinarski in sadjarski šoli je opravil zimski tečaj. Leta 1892 je njegov oče zgradil prvi parni in valjčni mlin v Pomurju ter ustanovil podjetje v Središču.

Tudi Jakob se je posvetil mlinarstvu. Prevzel je očetovo podjetje in ga uspešno vodil. Prakticiral je v mestnem mlinu v Gradcu, kasneje pa v lastni delavnici izdeloval sestavne in nadomestne dele za valjčne mline. Bil je organizator slovenskega obrtništva, občinski svetovalec, član gospodarskih odborov okraja Ptuj, upravnega odbora Zbornice za trgovino, obrt in industrijo v Ljubljani, častni član in predsednik Združenja obrtnikov dravske banovine. Pisal je članke o mlinarstvu, obrtništvu in kmetijstvu in jih objavljal v raznih listih, ki so izhajali pred drugo svetovno vojno med drugim v Obrtnem vestniku in Trgovskem listu.

Osebnosti: veliki slovenski biografski leksikon: od M do Ž, Ljubljana, 2008, str. 1312.

Avtor/-ica gesla: Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Datum prvega vnosa: 21. 8. 2015 | Zadnja sprememba: 11. 5. 2020
Iva Habjanič. ZADRAVEC, Jakob. (1873-1959). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 6. 7. 2022) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/zadravec-jakob/
Prijavi napako