Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

VERLAK, Tanja

VERLAK Tanja
Foto: osebni arhiv

Foto galerija

Rojena:
januar 1979, Ptuj
Poklici in dejavnosti:
Občina:
Leksikon:

Tanja Verlak je leta 1998 maturirala na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani. Po maturi se je vpisala na Akademie múzických umění, Filmová a televizní fakulta – FAMU (Akademija upodabljajočih umetnosti, Fakulteta za film in televizijo) v Pragi, kjer je leta 2003 diplomirala in leta 2006 tudi magistrirala. Drugi podiplomski študij je opravila na Jawaharlal Nehru University, School of Arts and Aesthetics v New Delhiju, leta 2009 je študij zaključila z M. Phil. (Master of Philosophy) diplomo. Leta 2018 je doktorirala na Royal College of Art v Londonu.

S fotografsko serijo Fotografije 1999–2004 je leta 2005 samostojno razstavljala v galeriji Velryba v Pragi, leto kasneje tudi v ljubljanskem Photonu. V letih 2008–2012 je samostojno razstavljala v Muzeju savremene umetnosti v Pančevu, v Cankarjevem domu v Ljubljani in v Mestni galeriji Nova Gorica. Sodelovala je na preglednih razstavah slovenske sodobne fotografije v Gorenjskem muzeju in v Obalnih galerijah v Piranu. V Umetnostni galeriji Maribor je s serijo Pregovori vključena v pregledno razstavo Nova F in tudi v Tendence sodobne slovenske fotografije. Njena dela so del razstave slovenske sodobne fotografije zadnjih dvajsetih let v Mestni galeriji Ljubljana.

Leta 2006 je sodelovala na razstavi v Muzeu fotografie a moderních obrazových médií v Jindřichůvem Hradecu (Muzej fotografije in sodobnih vizualnih medijev) na Češkem in leta 2009 na International Festival for Photography and Video (Mednarodni festival za fotografijo in video) v Go Eun Museum of Photography (Muzej fotografije GoEun) v Južni Koreji. Leta 2014 je sodelovala na razstavi They are Us v New Yorku (Rick Wester Fine Art), leta 2015 pa na razstavi Vers le Neutre v Centre d’art et photographie (Center fotografije) v Lectourju.

Galeristi so njena dela predstavili na AIPAD Park Avenue Armory (The Assosiation of International Photograhy Ar Dealers) v New Yorku, na Paris Photo v Carrousel du Louvre in v Grand Palais v Parizu in na Texas Contemporary Art Fair v Houstonu. Leta 2015 je sodelovala na Offprint v Tate Modern v Londonu.

Portfolijo, eseji, intervjuji in druga teoretična dela so objavljeni v razstavnem katalogu »Lieber Aby Warburg, was tun mit Bildern?«, Museum für Gegenwartskunst Siegen (»Dragi Aby Warburg, kaj storiti s slikami?«, Muzej sodobne umetnosti Siegen) in v revijah Camera Austria International, Photograph, Forum, Folio, Fotografija, Emzin, Revolver Revue idr.

Med podiplomskim študijem v Indiji je predavala na univerzi Jamia Millia Islamia University – JMIU (Anwar Jamal Kidwai Mass Communication Research Center – AJK MCRC), na akademiji za fotografijo Academy for Photographic Excellence v New Delhiju, na French Institute of Design and Communications (Francoski inštitut za oblikovanje in komunikacijo) v Mumbaju, na Devi Art Foundation v Gurgaonu. Leta 2009 je kot vabljena umetnica sodelovala na International Center of Photography – ICP (Mednarodni center za fotografijo) v New Yorku.

Med bivanjem v umetniški rezidenci v Mumbaju leta 2012 je začela fotografsko delo Polnoč v Mumbaju. Na The British School at Rome (Britanska institucija v Rimu) se je leta 2014 poglobljeno ukvarjala z magijo v fotografiji. Svoje raziskovalno delo je predstavila v Londonu na Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance (Konservatorij za glasbo in ples).

Od leta 2006 ima status umetnice. Predavala je na Univerzi na Primorskem, od leta 2012 je docentka za fotografijo na Univerzi v Mariboru.

Kot srednješolka je bila vključena v ožji izbor Slovenske fotografije leta in tudi prejemnica nagrade Photographic Experience, ki jo podeljuje Council of Europe v Strasbourgu. Dvakrat je prejela nagrado za Slovensko fotografijo leta: prvič leta 2001, hkrati je prejela Zoisovo štipendijo za umetniške dosežke, in drugič leta 2006, ko je za fotografsko serijo ZOO prejela prvo nagrado. Bila je nagrajenka INsideOUT ter nominiranka za nagradi Photo Annual Award in Lucie Foundation Scholarship v New Yorku.

T. Verlak: Prispevek za biografski leksikon Spodnjepodravci.si, december 2015 (hrani arhiv KIP).

Avtor/-ica gesla: Taja Bračič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Datum prvega vnosa: 1. 2. 2016 | Zadnja sprememba: 11. 12. 2020
Taja Bračič. VERLAK, Tanja. (1979-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 1. 12. 2022) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/verlak-tanja/
Prijavi napako