Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

TOMŠIČ, Bojan

Bojan Tomšič - Vir: osebni arhiv.

Foto galerija

Rojen:
7. avgust 1945, Trebnje
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Osnovno šolo je obiskoval v rodnem Trebnjem, gimnazijo pa v Novem mestu, kjer je maturiral leta 1964. Nato se je vpisal na Fakulteto za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. Po končani prvi stopnji študija se je začasno zaposlil v Gorenju Velenje, zatem pa nadaljeval s študijem na drugi stopnji in si pridobil naziv univerzitetnega diplomiranega inženirja elektrotehnike. Leta 1983 je na Fakulteti za organizacijske vede v Kranju Univerze v Mariboru na katedri za Integralno upravljanje kakovosti, zaključil podiplomski študij in si pridobil naziv magister organizacijskih znanosti.

Po končanem drugostopenjskem študiju se je leta 1973 ponovno zaposlil v tovarni Gorenje na področju zagotavljanja kakovosti. V matičnem podjetju Gorenja (Tovarna gospodinjske opreme – TGO Velenje) je opravljal različna dela s področja kakovosti, od kontrolorja, kontrolnega tehnologa, vodje kontrolne tehnologije, vodje Centra kakovosti do vodje Sektorja kakovosti. Po zaključenem podiplomskem študiju pa se je zaposlil v dolenjskem koncernu Industrija motornih vozil (IMV) Novo mesto na mestu direktorja Sektorja kontrole kakovosti. Po dezintegraciji IMV je prevzel vodenje projekta ISO 9000 v TPV Novo mesto, eni od tedanjih treh delniških družb v IMV. Leta 1995 se je zaposlil v lastnem podjetju Kakovost 2000 kot direktor in svetovalec za sisteme kakovosti, kjer je aktivno deloval do leta 2016. Po tem letu se posvetil prenosu znanja in izkušenj na mlajše kadre in leta 2022 tudi prenesel lastništvo na njih.

Leta 1992 je sodeloval v ekspertni skupini strokovnjakov, ki je pripravila projekt Nacionalni program kakovosti Republike Slovenije. Bil je tudi član Tehničnega odbora Vodenje in zagotavljanje kakovosti (TC/VZK) pri Uradu za standardizacijo in meroslovje (USM) s področja kakovosti in ostalih področij vodenja sistemov. Je član Slovenskega združenja za kakovost in odličnost (SZKO) od njegove ustanovitve leta 1991, leta 2000 pa je prejel priznanje tega združenja. Zveza strojnih inženirjev in tehnikov Slovenije ga je imenovala za zaslužnega člana.

Od leta 1995 se je intenzivno ukvarjal tudi s svetovalno dejavnostjo. Sodeloval oziroma samostojno je vodil projekte kakovosti kot zunanji sodelavec v mnogih slovenskih organizacijah. Sodeloval je s profesionalnimi organizacijami ali samostojno organiziral, vodil in izvajal skupaj s sodelavci predavanja s področja sistema kakovosti in drugih področij vodenja.

Je soavtor več raziskovalnih nalog in avtor več strokovnih člankov in referatov. Na osnovi tega mu je Republiška raziskovalna skupnost dodelila status raziskovalca. Leta 2009 je bil na osnovi obsežnih referenc izvoljen za višjega predavatelja za menedžment na Fakulteti za informacijske študije (FIŠ) v Novem mestu in leta 2014 ter 2019 ponovno izvoljen za višjega predavatelja za menedžment na Fakulteti za organizacijske študije (FOŠ) v Novem mestu.

republiško priznanje Zveze strojnih inženirjev in tehnikov Slovenije za popularizacijo kakovosti na Dolenjskem, 1992
priznanje Slovenskega združenja za kakovost in odličnost, 2000

Osebni podatki: Bojan Tomšič, januar 2023

Avtor/-ica gesla: Mateja Kambič, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto
Datum prvega vnosa: 12. 1. 2023 | Zadnja sprememba: 16. 1. 2023
Mateja Kambič. TOMŠIČ, Bojan. (1945-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 17. 7. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/tomsic-bojan/
Prijavi napako