Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

TEMENT, Daniel

Vir: osebni arhiv D. Tement (hrani arhiv KIP).

Foto galerija

Rojen:
9. september 1969, Ptuj
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Osnovno šolo je obiskoval v Markovcih, nižjo glasbeno šolo, smer harmonika, pa na Ptuju (1979–1985). Izobraževanje je nadaljeval na Srednji šoli pedagoške in kulturne usmeritve v Mariboru (1984–1988), vzporedno pa je dve leti obiskoval še Srednjo glasbeno in baletno šolo Maribor. Študiral je matematično fiziko na Fakulteti za matematiko in fiziko v Ljubljani (FMF). Zatem se je odločil za nadaljevanje glasbenega izobraževanja in se leta 1998, po opravljenem sprejemnem izpitu, vpisal na študij kompozicije in glasbene teorije v razredu prof. Uroša Rojka na Akademiji za glasbo (AG) v Ljubljani.

V času priprave na sprejemni izpit na AG je delal kot učitelj fizike na Tehniški elektro in strojni šoli na Ptuju (1995–1998), nato pa med študijem na Gimnaziji Vič v Ljubljani (1998–1999). Od leta 1999 profesionalno dela na področju informacijskih tehnologij, leta 2013 pa je ustanovil svoje prvo podjetje. Od leta 2013 je zaposlen kot profesor informatike in računalništva na Višji strokovni šoli Ptuj. V letih 2014–2016 je bil tudi vodja kongresno-kulturne dejavnosti v dominikanskem samostanu na Ptuju.

Njegovo delo je razpeto med področjema informacijskih tehnologij in glasbe, čeprav se profesionalno z glasbo nikoli ni ukvarjal. Na področju informacijskih tehnologij se zadnja leta posveča predvsem razvoju na področju podatkovnih znanosti in umetne inteligence v povezavi z detekcijo biomarkerjev in napovedovanjem bolezni pri človeku. Prav tako vodi razvoj platform za pametna okolja, kot so pametne tovarne, pametne bolnišnice in pametna logistika. V tem kontekstu sodeluje z mnogimi podjetji doma in v tujini.

Ob strokovnem delu na področju informacijskih tehnologij se ves čas intenzivno ukvarja tudi z glasbo. Jedro njegovega delovanja na tem področju je komponiranje in zborovodstvo. Že v osnovni šoli je pričel s skladanjem za klavir in zbore.

V času osnovne in srednje šole je prevzel igranje orgel v markovski cerkvi, vodenje cerkvenega mladinskega zbora, kasneje pa še vodenje odraslega cerkvenega zbora. V času vodenja zborov je napisal nekaj svojih skladb za zbor ter vrsto priredb. Na začetku študija na glasbeni akademiji je v Markovcih ustanovil Vokalno skupino Kor, ki je izvajala zahtevnejšo zborovsko glasbo, in ob udeležbi na državnem tekmovanju manjših glasbenih skupin prejel zlati pečat. Iz omenjene skupine je leta 2007 oblikoval Komorni zbor (KZ) Kor, s katerim izvaja klasično, ljudsko, džez, a’capella in drugo popularno glasbo. V obdobju 2006–2009 je vodil Mestni pihalni orkester v Radljah ob Dravi ter napisal nekaj odmevnih skladb za pihalni orkester ter večje število priredb. V letu 2011 je v okviru novonastalega Kulturno-umetniškega društva (KUD) KulTura ustanovil še simfonični orkester KulOrkester, leta 2015 pa še vokalno skupino PopKorn.

Od leta 2011 tako KZ Kor kot KulOrkester delujeta v okviru novonastalega KUD-a, umetniški in idejni vodja pa je D. Tement. Zraven nastopanja na revijah, tekmovanjih in gostovanjih doma ter v tujini se z omenjenima zasedbama loteva izvajanja večjih vokalno-instrumentalnih projektov oziroma tematskih koncertov, npr.: BalkanTura (2011), Markovci skozi glasbo in čas (2012), Slovenske pesmi (2017), Zbor v simfonični preobleki (2018).

Vokalna skupina PopKORn je prav tako dosegla izjemne rezultate na mednarodnem tekmovanju v Poreču, s Tementovo skladbo Hvala ti, Gospod pa je skupina postala prepoznavna tudi v Sloveniji med zasedbami, ki izvajajo ritmično-duhovno glasbo. PopKORn redno pripravlja glasbeno-duhovne večere po vsej Sloveniji, ki predstavljajo večinoma avtorsko glasbo in besedila D. Tementa.

Nekajkrat je sodeloval tudi kot avtor in izvajalec glasbe za gledališko-scenske projekte, kot je bila npr. Državna proslava ob dnevu Rudolfa Maistra (2008). Na osnovi skladbe za zbor, orkester in soliste Nazaj pa jih ni, napisane za to prireditev, je bil sprejet med 10 aktivnih udeležencev na delavnico za filmsko glasbo na NY University. Tam je sodeloval z nekaterimi najvidnejšimi sodobnimi komponisti filmske glasbe ter dirigiral enemu najboljših orkestrov na svetu za filmsko glasbo.

S svojimi zbori in glasbenimi zasedbami je prejel številna priznanja in nagrade na raznih tekmovanjih doma in v tujini. Z Vokalno skupino Kor si je na državnem srečanju malih pevskih skupin (MPS) pridobil naziv nosilec zlatega žiga MPS Slovenije (2001, 2002); na Regijskem tekmovanju odraslih pevskih zasedb (JSKD) zlato priznanje (2011) in zlato priznanje z odliko (2015), na tekmovanju Naša pesem (JSKD) pa srebrni priznanji (2014, 2018). Na tujih tekmovanjih je s KZ Kor prejel zlata priznanja v Linzu, Gradežu, Zadru in Poreču. Na mednarodnem tekmovanju v Gradežu je z zborom za izvedbo skladbe Nekaj je v zraku prejel posebno nagrado strokovne komisije za izjemno tenkočutno izvedbo skadbe; z Vokalno skupino PopKORn pa je na mednarodnem tekmovanju v Poreču dobil zlato priznanje ter dosegel zmago v kategoriji jazz, pop in gospel.

D. Meznarič : Kulturno-umetniško društvo Markovski zvon. V: Iz korantove dežele: Občina Markovci – o naših krajih in ljudeh, Markovci, 2008, str. 430–431.
M. Zemljarič: O delu in načrtih KUD KulTura Markovci, V: List iz Markovcev, letn. 12, št. 4 (4. 7. 2011), str. 6.

Avtor/-ica gesla: Eva Reberšak, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Datum prvega vnosa: 10. 6. 2020 | Zadnja sprememba: 13. 8. 2020
Eva Reberšak. TEMENT, Daniel. (1969-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 3. 6. 2023) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/tement-danijel/
Prijavi napako