Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

SVRZIKAPA, Lea

SVRZIKAPA Lea
SVRZIKAPA Lea - Foto: Nives Brelih

Foto galerija

Rojena:
3. oktober 1988, Slovenj Gradec
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Lea Svrzikapa je odraščala v Velenju, katerega mestni utrip in zgodovina sta ji vedno služila kot navdih. Korenine njene družine segajo v kraj Družmirje, ki je zaradi izkopavanja lignita izginilo pod vodo, vpliv industrializacije na Velenje in okolico pa se kaže še danes.

Po osnovni šoli v Velenju je šolanje nadaljevala na umetniški gimnaziji Celje – Center, kjer jo je pod okrilje vzel akademski slikar Ratimir Pušelja in jo predstavil znanemu slikarju Rudiju Španzlu. V času srednješolskega izobraževanja je svoje znanje dodatno izpopolnjevala tudi pri akademski slikarki Nataši Tajnik Stupar in celjskem slikarju Tomažu Milaču. Po zaključeni srednji šoli je bila leta 2008 sprejeta na Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje, med drugimi so bili njeni mentorji akademski slikarji Marjan Gumilar, Zmago Lenardič in Žiga Kariž. Leta 2011 je odšla na izobraževanje v Anglijo na Winchestersko šolo umetnosti, kjer se ji je odprl nov svet umetnosti. Izkušnje in znanje iz tujine je prenesla v popolnoma nov stil ustvarjanja. Ob prihodu nazaj v Slovenijo je leta 2016 diplomirala na Akademiji za likovno umetnost z diplomskim delom Podobe spomina.

Leta 2014 se je preselila v Kranjsko Goro, kjer je vodila šolo risanja in slikanja, leta 2021 pa zaključila še program andragoško-pedagoške izobrazbe na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Trenutno največ časa posveča družinskemu življenju in slikanju, še vedno pa se ukvarja z izdelovanjem nakita, keramiko in ilustracijami, poklicno pa z znanstveno-tehničnim risanjem arheoloških najdb. Lea Svrzikapa je ustanovna članica Društva za raziskovanje in proučevanje vojaške in tehniške dediščine Vršič. Njen navdih ostajajo industrijske zgradbe, nostalgija, rabljeni avtomobili in stare fotografije, ki jih združuje s podobami lepote svojih domačih krajev. Skupaj z možem, Anžetom Svrzikapo, je izdala knjižico z naslovom Pavestice, v kateri sta zbrala deset povesti iz Zgornjesavske doline. Tudi pobarvanke, ki so del knjižice, so delo Lee Svrzikapa. Imela je že nekaj samostojnih razstav (npr. Divja urbanost v Kamniku leta 2019, re_bild(ung) v Kranjski Gori leta 2024).

Svrzikapa, L.. RE: Občinska knjižnica Jesenice. (elektronska pošta). Sporočilo za: Občinsko knjižnico Jesenice. 20. 6. 2024 (citirano 24. 6. 2024). Osebno sporočilo.

Avtor/-ica gesla: Lea Svrzikapa, vnesla Nina Jamar, Občinska knjižnica Jesenice
Datum prvega vnosa: 3. 7. 2024 | Zadnja sprememba: 3. 7. 2024
Lea Svrzikapa. SVRZIKAPA, Lea. (1988-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 12. 7. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/svrzikapa-lea/
Prijavi napako