Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

STOCK, Emilio (Emil)

STOCK Emilio (Emil)
Foto: Salonit - Cementi Isonzo" (Arhiv knjižnice)

Foto galerija

Rojen:
3. avgust 1868, Split
Umrl:
januar 1951, Trst
Poklici in dejavnosti:

Rodil se je v judovski družini očetu Abramu in materi Gentile (rojeni Valenzin), odraščal je z 11 brati in sestrami. Po očetovi strani so bili Judje Aškenazi iz Frankfurta na Majni, v nemškem cesarstvu, medtem ko so bili po materini strani Judje Sefardi, ki so prispeli v Split v Napoleonovi dobi. Njegov oče se preselil iz Trsta v Split leta 1844. Stock je bil diplomirani gradbeni inženir. Sprva se je zaposlil na železnici v Trstu, Po nekaj letih se je usmeril v proizvodnjo cementa. Na Hvaru je s skromnimi sredstvi odprl delavnico za proizvodnjo apna in cementa. Leta 1903 je s kemično obdelavo laporja, v bližini nekdanje rimske naselbine Salona, postavil tovarno cementa v Solinu pri Splitu in tudi tovarno z azbestno-cementnimi izdelki. Leta 1908 je svojo družbo (26 tovarn) poimenoval po rodnem “Splitu” (Salona, od tod tudi ime Salonit Anhovo), s katero je začel izvažati cement po celem svetu. V času kraljevine Italije je postavil številne cementarne vzdolž jadranske, jonske in tirenske obale, z namenom proizvodnje cementa iz dalmatinskega laporja. Od leta 1910 si je zagotovil lastništvo nad zalogami laporja v dolini Soče, odkupil je zemljišče in zgradil je tovarno za proizvodnjo portlandskega cementa in umetnega skrilovca, in v spomin na dalmatinsko poreklo jo je poimenoval “Salona d’Isonzo”. V Anhovem so izdelovali raznovrstne cementne izdelke: cevi, sifone, strešne skodle, celo kabine za na plažo. Leta 1929 je za potrebe delavcev cementarne načrtoval delavsko naselje v vasi Deskle z izgradnjo 50 stavb, ki so bile le delno realizirane in uničene med drugo svetovno vojno.

Njegov brat Lionel, rojen v Splitu 16.12.1866, je ustanovitelj destilarn konjaka v Splitu, Rovinju, Trstu in drugod v tujini; zaslovel je z vinjakom Stock 84.

Družina Stock je na začetku prejšnjega stoletja sezidala v Sežani dve enaki vili z lepim vrtom, ki sta bili v času nemške okupacije od leta 1943 naprej glavni štab nemških enot. Ena od teh vil – Vila Stock je po koncu vojne postala upravna zgradba izvozno uvoznega podjetja Jadran export–import.

Avtor/-ica gesla: Peter Štoka, Knjižnica Koper
Datum prvega vnosa: 13. 3. 2019 | Zadnja sprememba: 27. 8. 2020
Peter Štoka. STOCK, Emilio (Emil). (1868-1951). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 24. 5. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/stock-emilio-emil/
Prijavi napako