Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

SLUGA, Jurij

Sluga Jurij
Vir: Zgodovinski arhiv na Ptuju, SI_ZAP/0385 Družina Sluga, AŠ 1, ov. 5.

Foto galerija

Rojen:
23. april 1894, Krčevina pri Ptuju, Slovenija
Umrl:
21. november 1967, Ptuj, Slovenija
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Povezane osebe:
Občina:
Leksikon:

Rodil se je v Krčevini pri Ptuju v kmečki družini, ki se je preživljala z rejništvom. Osnovno šolo in gimnazijo je obiskoval na Ptuju. Maturiral je leta 1913. S strani Avstro-Ogrske je prejemal štipendijo za študij slikarstva na Dunaju, ki ga je moral ob pričetku prve svetovne vojne prekiniti, ker je bil vpoklican v vojsko na vzhodni fronti. Napredoval je v poveljnika topovske baterije. Leta 1917 je bil ranjen. Med bolniškim dopustom je na Dunaju eno leto študiral medicino. Po vojni je kot Maistrov borec sodeloval v bojih za štajersko mejo.

Pravo je študiral v Pragi in kasneje v Zagrebu, kjer je tudi diplomiral (1924). Odvetniško pripravništvo je opravil pri Tonetu Gosaku na Ptuju (1928), po njegovi smrti je prevzel pisarno ter nadaljeval z delom. Poročil se je z Emo, rojeno Mahorič, Gosakovo vdovo in nekdanjo gostilničarko na Vrazovem trgu (1931). Leta 1932 je doktoriral na Pravni fakulteti v Zagrebu. Naslednje leto je na višjem sodišču na Ptuju opravil odvetniški izpit.

Ob izbruhu 2. svetovne vojne je bil kot kapetan vpoklican v vojsko. Po kapitulaciji jugoslovanske vojske so ga Nemci zajeli na Hrvaškem in ga zaprli v zbirno taborišče na Borlu. Z družino je bil leta 1941 izgnan v Srbijo, najprej v Ribarsko banjo in nato v Zabelo pri Požarevcu. Kot predstavnik je zastopal in upravljal odbor skupnosti pregnancev. Leta 1945 so se vrnili na Ptuj. Zaradi svojih svobodomiselnih idej je imel težave z novimi jugoslovanskimi oblastmi, zato mu vse do leta 1951 niso dovolili odpreti odvetniške pisarne. Bil je ugleden ptujski odvetnik, ki se je ukvarjal predvsem s civilnim pravom. Po strokovni plati je prijateljeval z znano odvetnico Ljubo Prenner.

Kljub prekinjenemu študiju slikarstva je veliko svojega prostega časa posvečal slikanju. Družil se je s slikarjema Luigiem Kasimirjem in Janezom Mežanom. Kot ljubitelj šahovske igre je sodeloval pri ustanovitvi Ptujskega šahovskega kluba (1936) in bil njegov prvi predsednik. Po osvoboditvi leta 1945 je postal načelnik šahovske sekcije, ki je delovala v sestavi Fizkulturnega društva Ptuj.

Sluga, M. Prispevek za biografski leksikon Obrazi slovenskih pokrajin, april 2021 (hrani arhiv KIP).

Avtor/-ica gesla: Tadeja Zavec, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Datum prvega vnosa: 13. 9. 2021 | Zadnja sprememba: 13. 9. 2021
Tadeja Zavec. SLUGA, Jurij. (1894-1967). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 7. 7. 2022) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/sluga-jurij/
Prijavi napako