Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

SKUHALA, Ivan

SKUHALA Ivan
Foto: dLib.si

Foto galerija

Rojen:
15. avgust 1847, Sveti Tomaž
Umrl:
18. februar 1903, Ljutomer
Poklici in dejavnosti:
Občina:
Leksikon:

Ivan Skuhala se je rodil pri Sv. Tomažu pri Ormožu kot sin kmečkih staršev. Osnovno šolo je obiskoval v Radgoni, v Mariboru je zaključil gimnazijo in nato študiral bogoslovje. Bil je kaplan v Žalcu in po smrti Jožefa Rozmana provizor v Slovenskih Konjicah. V letih 1875–1886 je bil profesor moralke na mariborskem bogoslovnem učilišču, od leta 1886 do smrti pa župnik in dekan v Ljutomeru. Za dekana je bil imenovan 15. oktobra 1887.

Pisati je začel že v gimnaziji in na bogoslovju. V 8. razredu je prevedel Vergilijeve Seljanke in dobil Schillerjevo nagrado. V času, ko je bil kaplan v Slovenskih Konjicah, je napisal Življenje Jožefa Rozmana, konjiškega nadžupnika. Knjigo Življenje našega Gospoda Jezusa Kristusa, ki jo je družba Svetega Mohorja izdala šele leta 1889, je napisal že leta 1871 kot kaplan v Žalcu. Pisal je kratke zgodbe za Vrtec, podlistke za Slovenca in ogromno za Slovenskega gospodarja (posebej za njegovo Cerkveno prilogo). Poslovenil je Knechtove Zgodbe svetega pisma, ki so potem štirikrat izšle pri Herderju v Freiburgu. Mnogo se je trudil pri Slovenskem prijatelju, za katerega je uredil več Rozmanovih pridig. Napisal je veliko povesti in biografij. Pisal je tudi v nekdanji Kres, v knjige Družbe Svetega Mohorja in v Drobtinice, v katerih najdemo življenjepis pokojnega prelata Franca Kosarja, stolnega mariborskega dekana. Napisal je tudi življenjepis pokojnega stolnega lavantinskega prošta Franca Sorčiča in življenjepis laškega nadžupnika, slovenskega mecena Antona Žuža. Ivan Skuhala je napisal tudi dva molitvenika za bogoljubno mladino ter ocenil mnogo slovenskih in nemških knjig.

Izbor:

Življenje našega Gospoda Jezusa Kristusa po besedah sv. Evangelistov, 1889
Jožef Rozman, Kn. šk. konzistorialni svetovalec, častni korar Lavantinske stolne cerkve, dekan in nadžupan Konjiški: izgled pravega dušnega pastirja in krščanskega rodoljuba, 1874
Župnija in božja pot Device Marije v Puščavi, 1904
Duhovnija sv. Križa nad Mariborom, 1886

I. Geršak: Ormoški spomini: ob petindvajsetletnici Ormoške posojilnice in ob tridesetletnici svojega beležništva v Ormožu, Ljubljana, 1902.
J. Voh: Ivan Skuhala, kn. šk. duhovni svetovalec, župnik in dekan ljutomerski: življenjepisne črtice, Maribor, 1903.
Osebnosti: veliki slovenski biografski leksikon: od M do Ž, Ljubljana, 2008, str. 1036.

Avtor/-ica gesla: Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Datum prvega vnosa: 21. 8. 2015 | Zadnja sprememba: 7. 5. 2020
Iva Habjanič. SKUHALA, Ivan. (1847-1903). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 29. 9. 2022) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/skuhala-ivan/
Prijavi napako