Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

ŠIMUNOVIĆ, Natalija

SIMUNOVIC Natalija - Foto: Sašo Valjavec

Foto galerija

Rojena:
15. december 1971, Ljubljana
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Osnovno in nižjo glasbeno šolo je končala v Kamniku. S šolanjem je nadaljevala na Srednji glasbeni in baletni šoli (violina) in Akademiji za glasbo v Ljubljani (viola). Po izobrazbi je akademska glasbenica, violistka.

Svojo poklicno glasbeno pot je začela kot profesorica violine na Glasbeni šoli v Radovljici (od 1996 do 1999), nadaljevala pa kot violistka in solo violistka v SNG Opera in balet Ljubljana. Igrala je tudi v Simfoničnem orkestru RTV Slovenija ter Komornem orkestru Slovenicum, ki so ga sestavljali najboljši glasbeniki iz vodilnih slovenskih orkestrov, med drugim iz Slovenske filharmonije, Simfoničnega orkestra RTV Slovenija in orkestra SNG Opera in balet Ljubljana. Trenutno poučuje violino in violo na Glasbeni šoli Jesenice. Na Glasbeni šoli Jesenice je s poučevanjem violine in viole ob igranju v orkestru začela že leta 2000, od leta 2006 dalje pa se je popolnoma posvetila poučevanju. Pod njenim mentorstvom je mnogo učencev prejelo priznanja in nagrade na slovenskih in mednarodnih tekmovanjih mladih glasbenikov. Na Glasbeni šoli Jesenice je Natalija Šimunović vodila tudi godalni orkester in bila pobudnica glasbene tržnice, na kateri otroci iz okoliških osnovnih šol spoznavajo svet glasbil. Prav tako je Glasbena šola Jesenice leta 2010 izdala publikacijo Koncertni bonton, za katero je besedilo prispevala prav Natalija Šimunović. Leta 2008 je bila ena izmed najbolj zaslužnih, da je bila na Jesenicah po približno štiridesetih letih spet uprizorjena opereta Planinska roža. Pri opereti so sodelovali igralci Gledališča Toneta Čufarja, zaposleni in učenci Glasbene šole Jesenice ter zaposleni in dijaki Gimnazije Jesenice. Leta 2017, ob sedemdesetletnici Glasbene šole Jesenice, pa je na Jesenicah na celovečernem koncertu pod dirigentskim vodstvom Natalije Šimunović spet zazvenel simfonični orkester, ki so ga poimenovali Simfonični orkester Jesenice. Zametki simfoničnega orkestra so sicer začeli nastajati že leta 2015. Sicer je Natalija Šimunović vodila tudi nekaj pevskih zasedb, med drugim zbor Blejski Odmev ter  cerkvena mladinska zbora v Radovljici in Begunjah na Gorenjskem.

Natalija Šimunović je tudi ustanoviteljica glasbenega gledališča Trubadur, v okviru katerega skupaj s še drugimi ustvarja kvalitetne glasbene predstave za otroke in mladino. Od leta 2019 dalje so v ponudbi glasbenega gledališča Trubadur tudi predstave s kamišibajem. Uveljavlja se tudi kot pisateljica. Devet kratkih zgodbe je Natalija Šimunović objavila pod naslovom Sotto voce (2018), napisala pa je tudi mladinski roman z naslovom Ajda, vila iz obzidja (2017) ter roman Elegija (2018). Tudi vsa njena literarna dela so močno glasbeno obarvana. V enem izmed intervjujev je tudi dejala: “Če so besede note, se zelo trudim, da bralec ne bi bral not, ampak bi zaslišal melodijo.”

Sotto voce (2017)
Ajda, vila iz obzidja (2017)
Elegija (2018)
Štirje letni časi ali Kako je Jesenček iskal zimo (2020)

Za svoje delo je bila Natalija Šimunović večkrat nagrajena. Lutke za predstavo Hijacinta so bile leta 2014 razstavljene na sejmu Čar lesa, tekst pa je prejel nominacijo za najboljši otroški dramski tekst na natečaju Lutkovnega gledališča Maribor leta 2013. Tekst za predstavo Radovedni oblaček pa je bil nominiran za najboljši mladinski dramski tekst leta 2014. Nagrade je Natalija Šimunović prejela že za dramske predloge in besedila glasbenega gledališča Trubadur, kar nekaj nagrad pa je prejela tudi za svoje kratke zgodbe. Nominacije za najboljšo kratko zgodbo so prejele kratke zgodbe Premiera (Založništvo tržaškega tiska, 2013), Organizatorka porok (mesto Pliberk, 2014) ter Pri Šteljotu (mesto Pliberk, 2018). Za  kratko zgodbo Sotto voce je Natalija Šimunović prejela prvo nagrado Društva slovenskih pisateljev (revija Sodobnost, 2015), za Beli vrh je prejela prvo nagrado za najboljšo kratko zgodbo (mesto Pliberk, 2016), za kratko zgodbo Piktogram pa je prejela drugo nagrado časnika Nedelja (Celovec, 2016).

Peternel, U. Žlahten organizem instrumentov. Jeseniške novice, 2016, št. 7, str. 6.
Peternel, U. Pisanje: najljubše pribežališče duha. Deželne novice, 2017, št. 14, str. 10.

Avtor/-ica gesla: Nina Jamar, Občinska knjižnica Jesenice
Datum prvega vnosa: 18. 3. 2020 | Zadnja sprememba: 16. 10. 2020
Nina Jamar. ŠIMUNOVIĆ, Natalija. (1971-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 26. 10. 2021) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/simunovic-natalija/
Prijavi napako