Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

PUŠENJAK, Miša

PUŠENJAK Miša
Foto: osebni arhiv M. Pušenjak

Foto galerija

Rojena:
29. november 1962, Koper
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Del otroštva je preživela v Izoli in tam začela obiskovati osnovno šolo, nato pa se je s starši preselila na Ptuj, kjer je ostala do danes. Na Ptuju je dokončala osnovno šolo in obiskovala splošno gimnazijo. Za svoj poklic si je izbrala kmetijstvo, študirala je na Biotehnični fakulteti v Ljubljani, zdaj oddelek za Agronomijo, smer sadjarstvo vrtnarstvo, kjer je pridobila naziv univerzitetni diplomirani inženir agronomije. Zase pravi, da je imela veliko srečo v življenju, saj je od prve službe naprej lahko opravljala svoj poklic v praksi. Pripravništvo in nadaljnjih 13 let je delala in se veliko naučila na Selekcijsko-poskusnem centru Ptuj, Semenarna Ljubljana, d. d.. Tam se je dnevno srečevala z vsemi vrstami zelenjadnic, tako pridelavo semena, kakor številnimi sortami zelenjave. Tedaj so se še ukvarjali tudi z žlahtnjenjem novih sort, tako da je tudi soavtorica 11 novih slovenskih sort vrtnin, od katerih sta najbolj poznani in že uveljavljeni sorti solata leda in motovilec žličar. Zelo intenzivno se je ukvarjala z žlahtnjenjem: križanjem paprik in solat. Ko je postalo žlahtnjenje za Semenarno nedonosno, ona pa zanje nezanimiva, se je zaposlila kot kmetijska svetovalka na KGZS, Zavod Maribor, in to delo z veseljem opravlja še sedaj. Na KGZS, Zavod Maribor, je zaposlena od leta 2002, sprva je opravljala službo kontrole integrirane pridelave vrtnin, od leta 2004 pa je kmetijska svetovalka, specialistka za pridelavo zelenjave in okrasnih rastlin.

Svoj prvi članek je napisala okoli leta 2009, nato pa se je pisanju strokovnih prispevkov posvetila predvsem po zaposlitvi v svetovalni službi. Zdaj je redna dopisnica ptujskega Štajerskega tednika, piše pa tudi za druge revije, kot so Večer, Moj mali svet, Biobrazda, nekatera občinska glasila idr. Njeno življenjsko poslanstvo je, da čim več ljudi navduši za pridelovanje zelenjave doma, na domačem vrtu ali nekoliko več za vse tiste, ki nimajo časa ali možnosti za samooskrbo z zelenjavo in bi želeli namesto uvožene jesti slovensko hrano. Temu se posveča že dobrih 15 let in je zelo vesela, da je na tem področju v Sloveniji prišlo do pozitivnega premika ter da se končno zavedamo pomena domače hrane in domačega kmetijstva. Želi si, da to ni samo modna muha, ampak bo to zavedanje ostalo tudi v glavah naslednjih generacij.
Da bi pridelovanje zelenjave še bolj približala vsem, je napisala tudi štiri knjige in več manjših priročnikov. Knjiga Zelenjavni vrt je namenjena vsem, ki se še učijo pridelovati zelenjavo, pa tudi tistim, ki že veliko vedo o njej, in je prvič izšla leta 2009. Naslednje leto je izšla knjiga o visokih gredah in kompostu z naslovom Za vsak vrt – kompostiranje in visoke grede. Sledili sta še dve knjigi, v nastajanju je tudi peta.

S strokovnimi nasveti o vrtnarjenju pomaga poslušalcem Radia Ptuj v redni oddaji Vrtičkarije, ki poteka bolj ali manj v živo. Prav tako pa se pogosto oglasi tudi v studiih drugih lokalnih radijskih postaj, pa tudi na prvem programu Radia Slovenija.
V prostem času zelo rada poje in že od osnovne šole sodeluje v različnih pevskih zborih, trenutno v mešanem pevskem zboru Svetega Viktorina na Ptuju.

M. Pušenjak: Prispevek za biografski leksikon Spodnjepodravci.si, september 2015 (hrani arhiv KIP).

Avtor/-ica gesla: Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Datum prvega vnosa: 3. 11. 2015 | Zadnja sprememba: 6. 5. 2020
Iva Habjanič. PUŠENJAK, Miša. (1962-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 17. 1. 2022) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/pusenjak-misa/
Prijavi napako