Napredno iskanje
sl
sl
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

PINTAR PUSTOVRH, Mateja

PINTAR Mateja
Foto: Vid Ponikvar

Foto galerija

Rojena:
16. julij 1985, Kranj
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Mladost je preživela v vasi Praprotno v Selški dolini. Rodila se je kot prvi otrok očetu Milanu in materi Ireni. Njen oče, rekreativni maratonec in polmaratonec ter velik ljubitelj športa, je najbolj vplival na to, da se je že zgodaj začela zanimati za šport. Raje kot z barbikami se je igrala z žogo, se s fanti podila po vrtu ter pri tem teptala travo in rože ter domov hodila s potolčenimi koleni. Pri enajstih letih, ko je drugo polovico osnovne šole začela obiskovati v Škofji Loki, se je pridružila tamkajšnjemu rokometnemu klubu Jelovica, s katerim je v naslednjih štirih letih dosegla nekaj lepih uspehov. Enkrat so bile državne prvakinje med osnovnimi šolami, večkrat pa so dosegle drugo mesto na državnem klubskem prvenstvu.

Le nekaj tednov pred valeto junija 2000 si je pri vzponu na hrib nad domačo vasjo zlomila hrbtenico. Vse počitniške mesece in prvega pol leta gimnazije je preživela v bolnišnici in v centru za rehabilitacijo ter od šestega prsnega vretenca navzdol postala invalidka. To je pomenilo konec njene rokometne kariere, vendar pa se športu ni želela popolnoma odpovedati.

Že med rehabilitacijo se je preizkusila v več športih. Še najbolj všeč ji je bil namizni tenis in tako je navezala stik svojo poznejšo soigralko Andrejo Dolinar, ki je bila prav takrat odlična četrta na paraolimpijskih igrah v Sydneyju. Prek nje je spoznala takratnega reprezentančnega trenerja Gorazda Vecka ter se priključila škofjeloškemu namiznoteniškemu klubu pod vodstvom Jana Ranta. Maja 2002 se je z reprezentanco udeležila prvega mednarodnega turnirja za invalide in v posamezni konkurenci prišla v polfinale. Pravi preboj pa ji je uspel v naslednji sezoni, ko je z bronom posamezno in zlatom ekipno (skupaj z Andrejo Dolinar) na evropskem prvenstvu v Zagrebu izpolnila normo za nastop na paraolimpijskih igrah v Atenah 2004.

Še pred olimpijskimi igrami je z odličnim uspehom opravila maturo na škofjeloški gimnaziji, tako da je takoj po tem pomembnem tekmovanju, na katerem so se ji z naslovom olimpijske prvakinje posamezno izpolnile največje sanje iz otroštva, začela s študijem prevajalstva (angleščina in nemščina) na Filozofski fakulteti v Ljubljani, kamor se je zaradi bližine reprezentančnih treningov in predavanj tudi preselila.

V naslednjih letih je dosegla še nekaj lepih uspehov. Osvojila je ekipni naslov evropske prvakinje v Kranjski gori leta 2007 in tretje mesto posamezno na svetovnem prvenstvu v Montreuxu leta 2006 . Na paraolimpijskih igrah v Pekingu 2008 je za tretje mesto posamezno osvojila bronasto medaljo, in je med drugim aktualna evropska prvakinja v odprti konkurenci. Zadnji večji uspeh je bil ekipni bron na svetovnem prvenstvu 2010. V letu 2011 se pripravlja na evropsko prvenstvo, ki bo konec oktobra v Splitu ter na izpolnitev norme za olimpijske igre v Londonu leta 2012.

Od oktobra 2008 do konec februarja 2009 je v Luksemburgu delala v slovenski prevajalski enoti v Evropskem parlamentu. Je članica Društva paraplegikov Gorenjske.

Vir: zapis Mateje Pintar, Ljubljana, april 2011

Po izboru poslušalcev Vala 202 je bila leta 2004 proglašena za Športnico poletja. Po izboru Nedeljskega dnevnika je bila izbrana za Častno Slovenko leta 2004. Leta 2005 je bila razglašena za najboljšo evropsko igralko na vozičkih v tem letu. Naslednje leto je bila dobitnica Bloudkove plakete za leto 2005. V letih 2004, 2005, 2006 in 2008 je bila proglašena za najboljšo športnico med invalidi. Članica najboljše invalidske ekipe je bila v letih 2003, 2007 in 2010.

Na paraolimpijskih igrah v Pekingu 2008 je za tretje mesto posamezno osvojila bronasto medaljo.

J. Košnjek: Leta 2008 so nam ostali v spominu: Mateja Pintar, namiznoteniška igralka, Gorenjska 2008, str.42
Osebnosti od M do Ž, Ljubljana 2008, str. 841
J. Košnjek: Leta 2004 so nam ostali v spominu: Mateja Pintar, zlata olimpijka, Gorenjska 2004-2005, str.42
M. Kondrič: Mateja na Olimpu , Top spin : revija Namiznoteniške zveze Sloveije 2004, št. 8, str. 18
V. Stanovnik: Mateja je olimpijska prvakinja : namiznoteniška igralka Mateja Pintar je na paraolimpijskih igrah v Atenah ugnala vse konkurentke in se veselila zlate olimpijske kolajne, Gorenjski glas 2004, št. 76 (24. sep.), str. 1
A. Hartman: Paraolimpijci s štirimi kolajnami : po dvanajstih letih je med njimi tudi zlata in prav ta gre na Gorenjsko, Gorenjski glas 2004, št. 78 (1. okt.), str. 36
B. Rustja: Vsaka stvar je za nekaj dobra : Mateja Pintar, dobitnica zlate medalje na paraolimpijskih igrah v Atenah, Ognjišče 2004, št. 12 (dec.), str. 24-26

Avtor/-ica gesla: Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj
Datum prvega vnosa: 4. 11. 2011 | Zadnja sprememba: 1. 9. 2020
Prijavi napako