Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

PAVLOVEC, Andrej

PAVLOVEC Andrej
Foto: arhiv družine Pavlovec

Foto galerija

Rojen:
15. april 1929, Ljubljana
Umrl:
14. november 1995, Ljubljana
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Rojen je bil v Ljubljani kot sin slovenskega slikarja Franceta Pavlovca. Tam je obiskoval osnovno šolo, gimnazijo in Filozofsko fakulteto ter diplomiral leta 1956 na oddelku za umetnostno zgodovino. Leta 1953 je bil nekaj mesecev ravnatelj muzeja v Novi Gorici. Leta 1956 pa je postal ravnatelj Loškega muzeja, ko je ta domoval še v Puštalskem gradu. Leta 1959 je organiziral prenos muzejske zbirke iz Puštala na Loški grad. Zbirke so z raznimi dopolnitvami in modernizacijami postavljene v enaki razporeditvi še danes. Po letu 1959 je muzej po njegovi zaslugi razširil svoje delovanje tudi izven Škofje Loke z ustanavljanjem specializiranih zbirk. Tako je leta 1960 uredil Groharjevo spominsko zbirko v Sorici in prevzel strokovno skrb za zbirke v Železnikih in Žireh. Ti dve sta kasneje prerasli v samostojne muzeje. Leta 1962 je bil na grajskem vrtu v Škofji Loki postavljen prvi muzej na prostem v Sloveniji. Že leta 1965 pa je na Loškem gradu nastala likovna galerija, v kateri se že trideset let vrstijo likovne in tudi druge razstave in prireditve. Ob pripravi razstav del sodobnih umetnikov se je razvil v pomembnega likovnega kritika in poznavalca likovnega življenja na Gorenjskem. Bil je pobudnik Groharjeve slikarske kolonije in Male Groharjeve slikarske kolonije, vodja številnih likovnih kolonij po Sloveniji.

Pripravljal je besedila za kataloge ter pisal za strokovne revije in dnevno časopisje. V pokoju je bil le štiri mesece. Ko je odhajal iz Loškega muzeja, je sam, za Portret Andreja Pavlovca (narisal akademski slikar Peter Adamič) zapisal: Dopolnil sem štirideset let delovne dobe in skoraj vsa ta leta sem posvetil Loškemu muzeju, ki mi je zadal veliko skrbi, a tudi mnogo veselih trenutkov ob uspehih te ustanove, ki sem jo z nekaterimi prekinitvami vsa ta leta tudi vodil. Zdaj je čas, da se poslovim… Dva dni pred svojo smrtjo je napisal svoje zadnje besedilo o slikarju in prijatelju Henriku Marchlu, namenjeno slikarjevi razstavi v Vodnikovi domačiji v Ljubljani. Ko se je 14.11.1995 vračal s seje izvršnega odbora Muzejskega društva v Škofji Loki, je umrl v prometni nesreči. Od njega so se poslovili 17. novembra na pokopališču na Lipici pri Škofji Loki.

Za delo na muzejskem in galerijskem področju je leta 1982 prejel Valvasorjevo nagrado.

M. Volčjak: Andrej Pavlovec – Škofji Loki vtisnil svoj pečat, Glas, leto 34, št. 11, 13.2.1981, str. 4

Avtor/-ica gesla: Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj
Datum prvega vnosa: 25. 11. 2011 | Zadnja sprememba: 1. 9. 2020
Miran Lola Božič. PAVLOVEC, Andrej. (1929-1995). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 4. 7. 2022) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/pavlovec-andrej/
Prijavi napako