Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

PAHOR, Boris

PAHOR Boris
Foto: Miran Hladnik

Foto galerija

Rojen:
26. avgust 1913, Trst
Umrl:
30. maj 2022, Trst, Italija
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:

Boris Pahor je slovensko osnovno šolo obiskoval v rodnem Trstu. Šolanje je nadaljeval na italijanski semeniški klasični gimnaziji v Kopru in 1935 maturiral. Zatem je v Gorici študiral teologijo, a je študij po slabih treh letih opustil.
L. 1940 so ga vpoklicali v Mussolinijevo vojsko in ga poslali v Abesinijo. O izkušnji priča v kronikalnem romanu Nomadi brez oaze (1956).
Na začetku druge svetovne vojne je bil vojaški prevajalec v taborišču za ujete jugoslovanske častnike, hkrati pa je na Univerzi v Padovi vpisal študij italijanske književnosti. Po kapitulaciji Italije se je na jesen 1943 vrnil v Trst, ki je že bil pod nemško okupacijo, in se pridružil OF. Že januarja 1944 pa so ga aretirali domobranci in ga predali gestapu, ki ga je zaprl, nato pa poslal v koncentracijsko taborišče. V dobrem letu dni je obredel kar pet taborišč, med drugim tudi Dachau in Bergen-Bergen, kjer je dočakal konec vojne.
Izkušnje iz taborišč so zapustile vidne sledove v njegovi prozi, najbolj v pričevanjskem romanu Nekropola (1967). Zaradi pretresljive taboriščne tematike, ki izhaja iz avtorjevih eksistencialnih pretresov v njegovem srečavanju s trpljenjem in smrtjo, je roman doživel več ponatisov. Vendar pa je dosegel pravo evropsko priznanje šele, ko je bil 1990 preveden v francoščino. Temu so sledili še prevodi v mnoge druge evropske jezike.
Ker je v taborišču zbolel za jetiko, je Pahor dobro leto dni prebil na zdravljenju v švicarskem sanatoriju, v Trst pa se je vrnil 1946, ko je bilo mesto še pod zavezniško upravo. V naslednjem letu je v Padovi doktoriral z disertacijo o Kocbekovem pesništvu. S pesnikom sta v tem času navezala tesno prijateljstvo, ki je trajalo vse do Kocbekove smrti.
Kot demokrat in svobodomislec se je v Primorskem dnevniku postavil Kocbeku v bran 1951 ob partijski gonji zoper njegovo knjigo Strah in pogum, kar je pomenilo konec Pahorjevega sodelovanja s tem časopisom in s tržaško komunistično levico.
Med 1953 in 1975 je poučeval kot profesor italijanske književnosti na slovenski srednji šoli v Trstu. Bil je aktiven član in častni podpredsednik Mednarodnega združenja za zaščito ogroženih jezikov in kultur AIDLCM. L. 1966 je s podporo liberalnih demokratov ustanovil revijo Zaliv, ki je bila vse do prenehanja 1990 tudi prostor za polemične objave slovenskih oporečnikov. Boris Pahor je kot razumnik evropskega duha in izjemne občutljivosti za položaj slovenske manjšine na Tržaškem ves čas kritično presojal tudi kulturne in politične razmere na Slovenskem. Pri tem je odpiral tudi tabu teme. Skupaj z Alojzom Rebulo sta tako 1975 izdala brošuro Edvard Kocbek, pričevalec našega časa z intervjujem, v katerem je Kocbek obsodil zunajsodne poboje domobrancev na Rogu. To je v Sloveniji in Jugoslaviji izzvalo strahotno politično gonjo zoper Edvarda Kocbeka, domoljubu Borisu Pahorju pa je bil za več let prepovedan vstop v državo. Mejo je spet prestopil šele 1981, ko se je udeležil Kocbekovega pogreba, osem let pozneje pa je izdal spomine na Kocbeka v knjigi Ta ocean strašno odprt, ki je izšla pri Slovenski matici.
Kot pisatelj in kritični intelektualec s svojim pripovedništvom, esejistiko in javnimi nastopi že več desetletij vzbuja pozornost na Slovenskem in v Evropi.
Pahorjevo delo močno odmeva, prejelo je pomembna domača in tuja priznanja.
Boris Pahor je bil šest let dopisni član SAZU, od leta 2009 pa je njen redni član.

Zapis SAZU – Slovenske akademije znanosti in umetnosti (online)

Založba Mladinska knjiga je 2009 v svoj reprezentativni izbor poleg Nekropole uvrstila še Pahorjeva naslednja dela:
romane Spopad s pomladjo (Trst 1978, najprej Onkraj pekla so ljudje, Ljubljana 1958), Zatemnitev (Trst, 1975) in Parnik trobi nji (Ljubljana 1964)
ter novele Grmada v pristanu (Ljubljana 1952 kot Kres v pristanu).
To so danes kanonizirana besedila Pahorjeve proze, čeprav je število njegovih proznih del sicer dosti večje. Večina jih je prevedenih v različne evropske jezike. Pozornost je vzbudil tudi Pahorjev zadnji dnevniško zasnovani pričevanjski roman Knjiga o Radi (2012).

Prešernova nagrada (1992)
Srebrni častni znak svobode Republike Slovenije za življenjski opus, nepopustljivo prizadevanje v prid svobodne Evrope in zoper nacifašizem ter za dobrobit zamejskih Slovencev (2000)
Najvišje francosko državno odlikovanje Red viteza Legije časti (2007)
Latisana per il Nord Est (2008)
Nagrada Napoli za tuje literature (2008)
Razglasitev Nekropole za italijansko knjigo leta (2008)
Častni zlati znak svobode Republike Slovenije (2008)
Mednarodna nagrada Viareggio Versilia (2008)
Odlikovanje predsednika republike Avstrije Veliki častni križ za znanost in umetnost (2009)
Francoski znak komturja v umetnosti in humanistiki (2011)
Častna medalja mesta Salzburg (2012)
nagrada Sveta Evrope državljan Evrope (2013)
Tischlerjeva nagrada (2013)
večkrat je bil predlagan za Nobelovo nagrado

Grafenauer, N. Boris Pahor. SAZU – Slovenska akademija znanosti in umetnosti (online). Dostopno na naslovu:http://www.sazu.si/o-sazu/clani/boris-pahor.html.

Dodatna literatura:
Zen, A. BorisPahor : biografia per immagini = biografija v slikah. Trst : Mladika, 2006.
Žebovec, M. Slovenski književniki : rojeni od leta 1900 do 1919.

Avtor/-ica gesla: Luana Malec, Knjižnica Koper
Datum prvega vnosa: 6. 3. 2013 | Zadnja sprememba: 7. 2. 2024
Luana Malec. PAHOR, Boris. (1913-2022). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 14. 7. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/pahor-boris/
Prijavi napako