Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

OELTJEN KASIMIR, Elza

OELTJEN KASIMIR Elza
Foto: Jan Oeltjen: Elsa Oeltjen Kasimir, s.d. (1947 ?), copyright Pokrajinski muzej Ptuj Ormož

Foto galerija

Rojena:
8. marec 1887, Ptuj
Umrla:
5. december 1944, Haloze
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Elza Kasimir se je kot najmlajša hči Alojza Kasimira in Terezije Stary rodila na Ptuju. Tudi ona je bila tako kot njen brat Luigi deležna likovne vzgoje že v domači hiši. Študirala je na liceju v Gradcu in kiparstvo na dunajski šoli za umetno obrt. Delala je v ateljeju Franza Metznerja.
Leta 1909 je prvič razstavljala slike v dunajskem razstavišču Seccession na razstavi Društva upodabljajočih umetnikov Avstrije. Na Dunaju, kjer je živela, se je družila z umetniki, ki so se zbirali okrog Oskarja Kokoschke. Na počitnicah pri Neaplju je leta 1910 spoznala Jana Oeltjena. Poročila sta se naslednje leto in do prve svetovne vojne sta živela največ na Dunaju. Še naslednje leto je v Gradcu povila hčerko Ruth, ki ji je bila pogosto model, prav tako kot mož in tudi drugi družinski člani. Po vojni sta se preselila v Oeltjenov rodni kraj Jaderberg, kjer se je Elza uveljavila kot portretistka in dobila več javnih naročil. Z možem sta redno zahajala na Ptuj in v Haloze, leta 1931 pa sta prodala hišo v Jaderbergu in se dokončno naselila v Vareji nad Vidmom.
Elzo je k ustvarjanju gnalo čustveno razburkano življenje, navdih pa je črpala tudi v etruščanski nagrobni plastiki in v poznogotskem kiparstvu. Dobro je bila seznanjena s sodobnimi likovnimi tokovi, zraven tega pa tudi široko humanistično razgledana. Posebej se je odlikovala v žgani glini. Ustvarila je več dobro karakteriziranih, vsebinsko poglobljenih portretov in mnogo dekorativne plastike. Elza je po letu 1909 vedno razstavljala skupaj z možem. Leta 1927 v Varelu na Oldenburškem, 1928 v Oldenburgu, 1929 v Bremnu, leta 1932 na Ptuju in 1933 v Kočevju skupaj z drugimi ptujskimi umetniki, 1935 v Jakopičevem paviljonu v Ljubljani, leta 1942 in 1943 pa v Mariboru. Precej njenih del je hranjenih v Umetnosti galeriji Maribor, nekaj v Pokrajinskem muzeju na Ptuju. Njena dela ima več zasebnikov, veliko jih je hranjenih v Pokrajinskem in Mestnem muzeju v Oldenburgu.

Elza je umrla še pred koncem druge svetovne vojne. Pokopana je na ptujskem pokopališču. Nagrobnik ji je izdelal njej mož.

Izbor:

  • spomenik padlih v učitelj. seminarju v Oldenburgu
  • vodnjak na šolskem dvorišču v Oldenburgu
  • portret njenega moža
  • 90 reliefnih plastik na kolodvorskem poslopju v Oldenburgu
  • nagrobni spomenik pri Bremenu
  • nagrobni spomenik rodbine Dernovšek v Mariboru
  • figuralne skupine
  • vrtna figuralna plastika

I. Sedej: Ptujski slikarji XX. stoletja, Ptuj, 1987.
Š. Cobelj: Likovna prizadevanja Ormožank in Ptujčank: Razstavni paviljon Dušana Kvedra v Ptuju od 3. do 20. marca 1977, Ptuj, 1977.
M. Ciglenečki: Ptujske in haloške podobe, Ptuj, 2006.Osebnosti: veliki slovenski biografski leksikon: od M do Ž, Ljubljana, 2008, str. 768.

Avtor/-ica gesla: Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Datum prvega vnosa: 16. 11. 2016 | Zadnja sprememba: 5. 5. 2020
Iva Habjanič. OELTJEN KASIMIR, Elza. (1887-1944). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 19. 7. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/oeltjen-kasimir-elza/
Prijavi napako