Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

ODLAZEK, Leopold

ODLAZEK Leopold
Foto: Arhiv knjižnice

Foto galerija

Rojen:
17. april 1940, Trbovlje
Umrl:
4. maj 2014, Trbovlje
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Leopold Odlazek je Trboveljčan, ki je zaslužen za to, da so se igrače in igre otrok zasavskih rudarjev ohranile vse do danes. Je izučeni ključavničar, ki je bil 37 let oz. vse do upokojitve zaposlen v trboveljski Cementarni. V tem plodnem, a hkrati kar naenkrat brezdelnem obdobju po upokojitvi se je pridružil Univerzi za tretje življenjsko obdobje zasavske regije in postal član likovne ter etnološke sekcije. Svoje zanimanje in talent je razvil v obeh skupinah – posledica delovanja v prvi je obsežen slikarski opus, ki ga je prvič samostojno postavil na ogled ob svoji 70- letnici, leta 2010.

Delovanje v drugi, etnološki skupini pa je imelo leta 2010 za posledico izid Odlazkove samostojne knjige z naslovom Med hauzi: takšne in drugačne iz Žabje vasi. Knjiga je zakladnica spominov na avtorjevo otroštvo in mladost, ki ju je preživel v trboveljski knapovski koloniji, Žabji vasi. Prinaša pa tudi slovarček knapovskih izrazov in posebno poglavje o igračah, s katerimi so se igrali otroci trboveljskih knapov, in o igrah, s katerimi so se zamotili. Poglavje je dopolnjeno tudi z avtorjevimi ilustracijami igrač.

V Zasavskem muzeju Hrastnik je na ogled stalna razstava z naslovom Igračanje – pod imenom se skriva na ogled postavljena zbirka igrač, s katerimi so se zasavski otroci igrali od 30. let 20. stoletja dalje. Okrog 30 razstavljenih igrač je za muzejsko zbirko izdelal prav Lubo Odlazek. Ena izmed igrač, driter, je leta 2006 zmagala na natečaju Turistični spominek Trbovelj za leto 2006, leta 2011 je prejela prvo nagrado na natečaju za najboljši zasavski spominek, v naravni velikosti pa v njem uživajo otroci na muzejskih delavnicah izdelave igrač (v Zasavskem muzeju Trbovlje).

Leopold Odlazek: Med hauzi: takšne in drugačne iz Žabje vasi, 2014

Osebni pogovor.
Spremna beseda Milana Razborška v brošuri z otvoritve prve samostojne slikarske razstave Leopolda Odlazka (2010).

Avtor/-ica gesla: Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje
Datum prvega vnosa: 6. 3. 2019 | Zadnja sprememba: 15. 5. 2020
Robert Čop. ODLAZEK, Leopold. (1940-2014). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 30. 11. 2023) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/odlazek-leopold/
Prijavi napako