Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

OBLAK, Jan

Jan Oblak Foto: vir Wikimedia Commons
Jan Oblak - Foto: vir Wikimedia Commons

Foto galerija

Rojen:
7. januar 1993, Kranj, Slovenija
Občina:
Leksikon:

Jan Oblak je slovenski nogometaš in aktualni član slovenske nogometne reprezentance. Po osnovni nogometni izobrazbi je vratar. Otroštvo in mladost je preživljal v Škofji Loki, kjer je tudi začel s svojo nogometno kariero v domačem nogometnem klubu Ločan. Za nogomet ga je navdušil njegov oče Matjaž, ki je bil prav tako nogometni vratar.

Njegove uspešne nastope je kmalu opazil ljubljanski prvoligaš Olimpija, kamor je prestopil že pri desetih letih. Leta 2009 je dobil ponudbo za igranje pri italijanskem nogometnem klubu Empoli, vendar je ponudbo zavrnil in odšel na preizkušnjo v angleški Fulham, kamor pa po koncu preizkusne dobe ni prestopil, temveč je podaljšal pogodbo z Olimpijo do leta 2011.

Že v začetku leta 2010 so se za Oblaka zanimali številni tuji klubi, med njimi znameniti Liverpool, Aston Villa in portugalska Benfica. Istega leta je Oblak zapustil Olimpijo in podpisal pogodbo z Benfico, kjer je bil nato posojen portugalskemu prvoligašu Leiria. Po zapletih s pogodbo je vendarle ostal pri Benfici in v sezoni 2013/14 dokazal svoje znanje, s katerim si je omenjeni klub že nekaj krogov pred koncem zagotovil naslov državnega prvaka.

Oblak je po končani sezoni za 16 milijonov evrov prestopil v Atletico iz Madrida, s čimer je postal peti najdražji nogometni vratar v zgodovini nogometa. Ob tem pa je postal tudi najdražji Slovenec vseh časov in tudi najdražji vratar vseh časov v španski nogometni ligi.

Za svoje uspehe ter velik prispevek k prepoznavnosti Škofje Loke in Slovenije v svetu ter humanitarno dejavnost in pomoč mladim loškim športnikom je letos prejel najvišje priznanje občine Škofja Loka, naziv častni občan.

 

 

Oblak je bil prvič vpoklican v slovensko nogometno reprezentanco do 21 let starosti pri svojih 16 letih, avgusta 2009, za člansko nogometno reprezentanco pa je debitiral leta 2012 proti tekmi s Turčijo.

Oblakova najvišja vrednost na nogometnem trgu je, po podatkih spletne strani transfermarkt.com, junija 2019, znašala 100 milijonov evrov, njegova trenutna vrednost pa znaša 60 milijonov evrov (30. december 2021). Po izboru šestnajstih novinarjev časnika Ekipa SN in desetih novinarjev drugih medijskih hiš, je Oblak najboljši nogometaš Slovenije za leto 2021, kar je že njegov šesti tovrstni naslov v zadnjih letih. Niz naslova najboljšega nogometaša Slovenije je leta 2019 prekinil le njegov soigralec v reprezentanci Josip Iličić.

Promocijo rodnega kraja Škofje Loke po svetu nosi Jan Oblak tudi s podporo nogometnemu turnirju za mlade igralce nogometa, ki ga organizira NK Škofja Loka in nosi njegovo ime.

Jan Oblak ima sicer še tri leta starejšo sestro Tejo, ki je prav tako profesionalna športnica. Je namreč slovenska košarkarska reprezentantka.

2021 Španski prvak s klubom Atletico Madrid.

Novembra 2021 je prejel  Trofejo Zamora za najboljšega vratarja v tekmovanjih španske prve lige v minuli sezoni 2020/21, ki jo podeljuje športni časnik Marca . To je zanj že peto tovrstno priznanje v zadnjih šestih sezonah.

2022 je postal častni občan občine Škofja Loka.

Jan Oblak – Wikipedija, prosta enciklopedija. (citirano 20. 1. 2022). Dostopno na naslovu: https://sl.wikipedia.org/wiki/Jan_Oblak

Jan Oblak – Loške novice. (citirano 20. 1. 2022). Dostopno na naslovu: https://loske-novice.si/tag/jan-oblak/

Sportal (Siol.net). (citirano 20. 1. 2022). Dostopno na naslovu: https://siol.net/kljucne-besede/jan-oblak-1475/articles

Transfermarkt.com. (citirano 20. 1. 2022). Dostopno na naslovu: https://www.transfermarkt.com/

 

Avtor/-ica gesla: Tanja Erlah, Knjižnica Ivana Tavčarja Škofja Loka
Datum prvega vnosa: 21. 1. 2022 | Zadnja sprememba: 11. 8. 2022
Tanja Erlah. OBLAK, Jan. (1993-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 30. 1. 2023) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/oblak-jan/
Prijavi napako