Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

MUŽAN, Rado

MUŽAN Rado
Foto: Gledališče Toneta Čufarja Jesenice

Foto galerija

Rojen:
18. julij 1951, Ribno pri Bledu
Umrl:
19. avgust 2012, Ribno pri Bledu
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Sprva je deloval pri folklori, potem pa se je že zelo zgodaj zapisal gledališču kot igralec, režiser, lutkar. V gledališču je deloval tako ljubiteljsko, kot poklicno. Zaposlen je bil namreč kot organizator v Gledališču Toneta Čufarja na Jesenicah. Dolga leta je bil ključna osebnost kulturnega dogajanja v Ribnem, kjer se ukvarjajo tudi z oživljanjem narodnih običajev. Bil je vodja Lutkovnega gledališča Jesenice, velik del predstav je sam režiral, v večini pa tudi nastopil kot lutkovni igralec. Deloval je tudi kot mentor gledališke dejavnosti na OŠ dr. Josipa Plemlja na Bledu. Ima največ zaslug za redne otroške matineje v Gledališču Toneta Čufarja na Jesenicah. Skupaj z Mirico Bolte sta ustvarila nepozaben voditeljski par Miri in Dedek, ki je razveseljeval otroke. Zadnja leta je bil tudi srce KD Igralske skupine viteza Gašperja Lambergarja, ki je delovala na Blejskem gradu. Obiske pri graščaku je iz skromnih začetkov pripeljal do celovitega gledališko-ambientalnega dogodka. Odigral je več kot sedemdeset vlog vseh žanrov, zrežiral več kot štirideset lutkovnih predstav in predstav za otroke v Ribnem in na Jesenicah. Dvajsetega novembra 2010 je s predstavo Frederica Garcie Lorce Ogenj iz Andaluzije obeležil trideset uspešnih let na deskah Čufarjevega gledališča.

Kot lahko preberemo na spletni strani Gledališča Toneta Čufarja Jesenice, je bil njegov moto: “Lub moj ldje v veliko čast ‘n vesele mn je …”

Za svoje delo je bil večkrat nagrajen: srebrna plaketa Občine Bled (2006), plaketa Občine Jesenice (2008), najboljša moška vloga na 24. Čufarjevih dnevih (2011), priznanje za najboljšo moško glavno vlogo v predstavi Ogenj iz Andaluzije na 14. festivalu gorenjskih komedijantov v Dobu pri Domžalah (2011). Prejel je tudi priznanji Javnega sklada republike Slovenije za kulturne dejavnosti in sicer Linhartovo plaketo in zlato Linhartovo značko (2012).

Rabič, J. Trideset let predanosti odru. Jeseniške novice, 2010, št. 22, str. 11.
Bole Vrabec, A. Rado Mužan: (1951-2012): v spomin. Gorenjski glas, 2012, št. 68, str. 5.

Avtor/-ica gesla: Nina Jamar, Občinska knjižnica Jesenice
Datum prvega vnosa: 19. 11. 2012 | Zadnja sprememba: 14. 2. 2022
Nina Jamar. MUŽAN, Rado. (1951-2012). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 12. 8. 2022) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/muzan-rado/
Prijavi napako