Napredno iskanje
sl
sl
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

MERMOLJA, Ivan

MERMOLJA Ivan (Iče)
Foto: Arhiv knjižnice

Foto galerija

Rojen:
20. junij 1953, Cesta
Umrl:
5. maj 2011, Brje
Variante imen:
Iče
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Ivan Mermolja je po končani osnovni šoli obiskoval Gimnazijo v Ajdovščini in že takrat v šolskem glasilu zasledimo njegove prispevke. Na Filozofski fakulteti v Ljubljani je z diplomsko nalogo Problem slikarstva oziroma umetnosti v delu Danila Lokarja zaključil študij slovenščine in primerjalne književnosti. Med letoma 1980 in 1991 je vodil Zavod za kulturo Ajdovščina, od leta 2009 do leta 2011 je bil direktor Lavričeve knjižnice v Ajdovščini.
Kmalu po osamosvojitvi Slovenije je bil gonilna sila takrat porajajočih se neodvisnih medijev. V Ajdovščini je tako nastal Radio Nova. Izzivi so ga gnali naprej, a vedno je z ljubeznijo do slovenskega jezika vztrajal v vodah kulture in novinarstva. Bil je pesnik, literarni kritik in kulturni delavec. S svojim delom je pustil neizbrisen pečat predvsem na Vipavskem, poznali pa so ga tudi drugod. Širši javnosti se je v spomin vtisnil predvsem kot novinar in radijski voditelj ter urednik lokalnih časopisov Latnik in Prepih. Svoje znanje in izkušnje je rad prenašal na mlade rodove in z njegovo pomočjo se je oblikoval prenekateri današnji radijski ali televizijski obraz. Mermolja je oblikoval številne literarne večere in pripravil mnoge literarne kritike. Ves čas pa je pisal: uvodnike, prispevke, šaljiva besedila in seveda pesmi. Bil je iskan in cenjen avtor in voditelj številnih proslav in kulturnih prireditev v Ajdovščini in okolici.
Leta 2008 je v samozaložbi izšla njegova pesniška zbirka Kresnikovanja.

Dela:
Pesniška zbirka: Kresnikovanja. Ajdovščina, 2008
Prispeval je besedilo k fotomonografijama Viljema Cigoja Hubelj in Vipavski Križ:
Cigoj, Viljem: Hubelj. Ajdovščina, 2000
Cigoj, Viljem: Vipavski Križ. Ajdovščina, 1999

Avtor številnih spremnih besed predvsem k pesniškim zbirkam in drugim delom domačih ustvarjalcev.

Slamič, Ivana: Kresnikovanje ob ognju poezije Ivana Mermolje. v: Mermolja, Ivan: Kresnikovanja. Ajdovščina, 2008, str. 88-92.

Avtor/-ica gesla: Zdenka Žigon, Lavričeva knjižnica Ajdovščina
Datum prvega vnosa: 27. 8. 2013 | Zadnja sprememba: 12. 8. 2020
Prijavi napako