Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

MAYER KANSKY, Ana

Ana-Mayer-Kansky - lokalne Ajdovščina

Foto galerija

Rojena:
20. junij 1895, Lože pri Vipavi
Umrla:
3. november 1962, Podgrad pri Ljubljani
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Ana Mayer se je rodila v Ložah pri Vipavi, kjer je njen oče Karel Mayer podedoval grad Lože, kjer je družina tudi živela. Ljudsko šolo je obiskovala v Vipavi, nato ženski licej v Ljubljani in leta 1914 opravila maturo na klasični gimnaziji v Ljubljani. Nato je na Dunaju želela študirati kemijo. Njen oče, ki ni hotel prelomiti obljube, ki jo je dal materi na smrtni postelji, da ne bo poslal bistre in znanja željne Ane študirat, ji je predlagal, da naj si denar za študij zasluži sama. Podjetna Ana je organizirala obiranje marelic iz nasadov za graščino v Ložah in prodajo obranega sadja v Trst in Gorico in že jeseni odšla na dunajsko univerzo. Ana Mayer je bila za svoj čas nekaj posebnega. Postrigla si je lase, kar je bilo za tiste čase izredno pogumno dejanje in znamenje naprednega ter uporniškega duha, hodila je v dunajski parlament poslušat govore poslancev in bila tudi na sprejemu Majniške deklaracije. Po koncu prve svetovne vojne je dunajska univerza leta 1918 sprejela odlok, da morajo študentje slovanskih narodnosti zapustiti univerzo. Ana Mayer je študij nadaljevala na novoustanovljeni slovenski univerzi v Ljubljani in leta 1920 postala prva doktorica znanosti. 15. junija 1920 je promovirala z disertacijo O učinkovanju formalina na škrob. Leta 1921 se je poročila s profesorjem ljubljanske Medicinske fakultete Evgenom Kanskym. Ustvarila sta družino in skupaj z njim je leta 1922 v Podgradu pri Ljubljani osnovala kemično tovarno za proizvodnjo žveplenega etra, dietil etra in drugih izdelkov. Bila sta med pionirji kemične industrije na Slovenskem med obema vojnama. Med drugo svetovno vojno so nemški okupatorji tovarno zasegli, po vojni pa je bila podržavljena in dalje obratovala pod imenom »Arbo«. Dr. Ana Mayer Kansky je po vojni poučevala kemijo na Srednji tehnični šoli v Ljubljani. Zadnje dni svojega življenja je preživela na posestvu v Podgradu pri Zalogu.
Po seznamu, ki so ga leta 1978 pripravili v Padovi, je bila dr. Ana Kansky leta 1978 uvrščena na 78. mesto žensk na svetu, ki so do leta 1920 prejele naziv doktorja znanosti.

Milenković, Marija: Ana Mayer-Kansky. v: Pozabljena polovica. Ljubljana, 2007, str. 303-307

Avtor/-ica gesla: Zdenka Žigon, Lavričeva knjižnica Ajdovščina
Datum prvega vnosa: 31. 1. 2013 | Zadnja sprememba: 18. 8. 2020
Zdenka Žigon. MAYER KANSKY, Ana. (1895-1962). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 29. 11. 2021) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/mayer-kansky-ana/
Prijavi napako