Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

MATKO, Martin

Martin Matko - Dolenjske toplice v odsevu časa, str. 529.

Foto galerija

Rojen:
11. november 1868, Močvirje pri Bučki (obč. Škocjan)
Umrl:
12. januar 1955, Radeče pri Zidanem mostu
Variante imen:
Davorin Matko
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Leksikon:

Kmalu po njegovem rojstvu se je družina preselila v Mačkovec pri Škocjanu. Osnovno šolo je obiskoval v Škocjanu, gimnazijo v Novem mestu, učiteljišče pa v Ljubljani. V Dolenjske Toplice je prišel kot učiteljski začetnik. Na šoli je poučeval v letih 1892 do 1919. Leta 1903 je postal vodja šole, leta 1906 pa nadučitelj. V času prve svetovne vojne je leta 1915 tudi njega doletel poziv, a je bil na srečo dodeljen bolnici v Dolenjskih Toplicah, kjer je služboval do pomladi 1918, ko je zopet nastopil svojo učiteljsko službo.

Veliko je prispeval h kulturnemu in gospodarskemu razvoju kraja. V sklopu učnega načrta je poučeval kmetijstvo s poudarkom na tukajšnjih razmerah. Bil je pobudnik in ustanovitelj Čebelarske podružnice Toplice leta 1906 in prvi predsednik čebelarskega društva. Bil je večletni član občinskega odbora, zdravstvenega sveta, zdraviliške komisije. Prav tako je bil soustanovitelj bralnega in pevskega društva. Vodil je pevski zbor, ki se je kmalu uvrstil med odlične podeželske pevske zbore. Z njim je povezana četrtstoletna zgodovina Dolenjskih Toplic, njegov naslednik nadučitelj Dragotin Gregorc ga je opisal kot »po mišljenju in jedru naprednjak in demokrat … kremenit značaj, vzoren vzgojitelj in nesebičen vsestranski delavec, tako v šoli kakor izven šole… Osebno je bil vsem domačinom priljubljen, ki so se v mnogih ozirih obračali do njega za potrebne nasvete.«

Leta 1919 je bil premeščen v Novo mesto in tam po prenehanju delovanja frančiškanske ljudske šole prevzel upraviteljstvo osnovne šole do upokojitve leta 1925. Tudi v Novem mestu je posvečal svoje delovanje naprednim idejam in koristim ljudstva. Bil je knjižničar v Narodni čitalnici, zasluge si je pridobil tudi kot tajnik sokolske župe.

Leta 1943, ob bombardiranju Novega mesta, je bilo uničeno stanovanje, v katerem je živel. Preselil se je v Gotno vas, a je bila tudi tam hiša kmalu požgana. Nato se je odselil k sinu zdravniku v Radeče pri Zidanem Mostu. Vedno se je rad vračal v Dolenjske Toplice in spremljal razvoj kraja.

Gregorc, D. V častnem spomin Martinu Matku. Dolenjski list, 21. januar 1955, let. 6, št. 3, str. 3.
90 let Čebelarskega društva Straža – Dolenjske Toplice. Straža, Dolenjske Toplice: Čebelarsko društvo, 1998.
Kranjc, M. Nekoč Toplica – danes Dolenjske Toplice. Dolenjske Toplice: Občina, 2001.
Andrejčič, A. Zgodovina osnovnega šolstva v Novem mestu in Osnovne šole Center. Novo mesto: Osnovna šola Center, 2004.
Dragotin Gregorc: učitelj iz Dolenjskih Toplic: spominski zbornik. Dolenjske Toplice: Občina, 2018, str. 11–89.
Dolenjske Toplice v odsevu časa: znanstvena monografija ob 800-letnici prve omembe Dolenjskih Toplic v zgodovinskih virih. Dolenjske Toplice: Občina, 2015.

Avtor/-ica gesla: Karel Bačer, Knjižnica Mirana Jarca Novo Mesto
Datum prvega vnosa: 15. 12. 2019 | Zadnja sprememba: 19. 2. 2021
Karel Bačer. MATKO, Martin. (1868-1955). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 26. 5. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/matko-martin-davorin/
Prijavi napako