Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

MARINŠEK, Janez

MARINŠEK Janez
Foto: Osebni arhiv Konija Steinbaherja

Foto galerija

Rojen:
31. januar 1942, Domžale
Umrl:
3. april 2013, Ljubljana
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Rodil se je v Domžalah. V Izolo je prišel s starši in sestro leta 1955. Obiskoval je Srednjo ekonomsko šolo v Kopru. Kulturno se je udejstvoval v takratnem gledališču Franja Sornika in v zabavnem orkestru kot saksafonist. V Ljubljano se je odselil leta 1978.

Na področju kinematografije je deloval kot direktor Globus filma Koper in kot predstavnik distribucije Vesna filma Ljubljana, sredi devetdesetih pa tudi na Filmskem skladu Republike Slovenije, sedanjem Slovenskem filmskem centru.
Poleti leta 1970 sta Janez Marinšek in Koni Steinbacher na Goriški 9 v Izoli snovala svoj prvi animirani film Govornik. Opogumil ju je velik uspeh filma Ribič, ki so ga pod mentorskim vodstvom Konija Steinbacherja ustvarili otroci na Osnovni šoli Vojke Šmuc v Izoli. Oktobra je Govornik prejel Zlato medaljo na takratnem jugoslovanskem festivalu amaterskega filma.
Leta 1971 sta ustvarila Figov list, leto kasneje pa še Supermana. Za svoje amaterske filme sta prejela okoli 70 priznanj in nagrad doma in v tujini.
Svojo profesionalno pot sta nadaljevala pri takratnem edinem slovenskem producentu Viba film in v letih 1973- 1975 posnela animirane filme Telematerija, Študent in Prehitevanje. Leta 1975 sta za animirani film Študent prejela srebrno medaljo mesta Beograd. Leta 1977 sta Janez Marinšek in Koni Steinbacher za opus animiranih filmov prejela nagrado Prešernovega sklada.
Leta 1978 je Janez Marinšek samostojno režiral animirani film Gor, za katerega je scenarij napisal pisatelj Marjan Tomšič, Janez Marinšek pa je bil tudi glavni animator. S Konijem Steinbacherjem sta ponovno sodelovala v letih 1987 – 1988, ko je nastala serija animiranih filmov z naslovom Kače.
Po osamosvojitvi Slovenije se je Janez Marinšek preizkusil tudi kot koproducent. Leta 2007 je sodeloval pri kratkem animiranem filmu Lepa nedelja pri Sv. Jakobu na Resniku, kjer je režijo zaupal staremu prijatelju in sodelavcu Koniju Steinbacherju. Leta 2009 pa je kot koproducent prvič sodeloval tudi pri igranem srednjemetražnem filmu Moje počitnice, v režiji Aleša Ferenca.

Filmografija

Režiser:

Telematerija (1973)
Študent (1975)
Prehitevanje (1976)
Gor (1978)
Kače – Projekcija (1987)
Kače – Adam in Eva (1988)
Gremo v raj (2011)

Scenarist:

Telematerija (1973)
Prehitevanje (1976)

Glavni risar:

Telematerija (1973)
Gor (1978)

Glavni animator:

Telematerija (1973)
Gor (1978)

Scenograf:

Telematerija (1973)
Gor (1978)

Montažer:

Lepa nedelja pri Sv. Jakobu na Resniku (2007)

Oblikovalec zvoka:

Lepa nedelja pri Sv. Jakobu na Resniku (2007)

Koproducent:

Moje počitnice (2009)

PRIZNANJA in NAGRADE:

1. Okoli 70 priznanj in nagrad za amaterske filme doma in tujini

2. 1975 Srebrna medalja Beograd za animirani film Študent

3. 1977 Nagrada Prešernovega sklada za dosežke risanega filma

Samostojno Koni Steinbacher

1. 1982 Zlata medalja Beograd za mini animirani film Epidemija

2. 1982 Priznanje Sveta YU festivala v Beogradu za pionirsko delo na področju

animiranega filma v Sloveniji.

3. 1975, 1976, 1982 Badjurova priznanja za filme Študent, Močvirje, Epidemija in Vsiljivec

4. 1985 Velika zlata medalja Beograd za animirani film Kamen

5. 1989 Medalja Beograd za animacijo filma Kače – Adam in Eva

6. 2000 Priznanje Izolanima za grafično podobo filma Peter Klepec

7. 2002 Priznanje Izolanima za animacijo filma Izdelovalec mask

8. 2005 Srebrna plaketa JSKD Slovenije za dolgoletno filmsko vzgojno dejavnost.

9. 2007 »Sretni Lepenac« priznanje mednarodnega festivala animiranega filma BALKANIMA Beograd za prispevek k razvoju animacije na Balkanu.

10. 2010 Nagrada “Vesna” za animirani film Mrtvaški ples na FSF v Portorožu

Podatke je posredoval Koni Steinbacher v elektronskem pismu dne 21. maja 2013

Avtor/-ica gesla: Špela Pahor, Mestna knjižnica Izola
Datum prvega vnosa: 21. 5. 2013 | Zadnja sprememba: 22. 2. 2021
Prijavi napako