Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

LAINŠČEK, Feri

LAINŠČEK, Feri
LAINŠČEK, Feri

Foto galerija

Rojen:
5. oktober 1959, Dolenci na Goričkem
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Po končani osnovni šoli, ki jo je obiskoval v domačem kraju, se je vpisal na soboško gimnazijo. Želel je študirati slikarstvo, vendar se je po neopravljenih sprejemnih izpitih vpisal na študij novinarstva. Kmalu se je tudi zaposlil v dnevno-informativnem programu Radia Ljubljana. V tem času  je začel pisati svoj prvi roman Peronarji, ki je izšel 1982. leta.
Avtorjevo otroštvo je zaznamovano z življenjem v odročni prekmurski vasici, kjer se je s knjižno slovenščino prvič srečal šele v osnovnošolskih klopeh. Takrat se je zanj odprl svet pisane besede. Pred tem je namreč užival v pripovedovanju pravljic matere Tereze in očeta Štefana. Prav zaradi ljubezni do pripovedovanja je nastala zbirka pravljic  Mislice (1999), za katero je leta 2000 dobil nagrado Večernica. Največji poklon očetu in materi je zagotovo v prvem delu trilogije Kurji pastir, ki je izšel leta 2020.
Na njegov odnos do sveta  in drugačnosti  so vsekakor vplivale tudi mladostniške izkušnje z Romi, ki so živeli v sosednji vasi, in s katerimi je tudi obiskoval osnovno šolo. Te izkušnje in bližina romske populacije se kaže v njegovih delih Namesto koga roža cveti (1991) in Nedotakljivi, mit o Ciganih (2007). Po obeh delih je posnet tudi film.
Sam pravi, da se je z umetnostjo pisanja srečal že v osnovni šoli, ko je napisal prvo pesmico. Leta 1981 je v sodelovanju  s pomurskima avtorjema  Milanom Vincetičem in Valerijo Pergar izdal pesniško zbirko Kot slutnja radovedno, kasneje skupaj z Milanom Vincetičem še zbirko novel Za svetlimi obzorji (1988)  in Srebrni breg (1995).
Dela za otroke, najsi  bodo to otroške pesmice (Cicibanija, 1987), kratke zgodbice ali celo mladinski romani so prežeti z iskrivostjo, preprostostjo in notranjo lepoto, ki mlade bralce vedno znova očara.
Kot dramatik je svojo prvo predvajanje doživel leta 1984 z radijsko igro Deklica Ferdinanda.
V ustvarjalni opus sodijo tudi številna besedila za slovenske glasbene ustvarjalce Ota Pestnerja (Mary Ann), Mio Žnidarič, Regino, Zapeljivke, Ditko, Halgato band, Langa, Del Tuha in mnoge druge. Ravno pri besedilih za pesmi je avtorju začela intenzivno pronicati na svetlo prekmurščina – govorica njegovega otroštva. Zbrane so izšle v pesniški zbirki Nikdar ne boš znala : moje prekmurske verzuške pa kejpi (2007) in v žepnici Lübezen : verzuške (2014).
Njegova dela so prevajana v številne svetovne jezike.
Bibliografija obsega čez 100 samostojnih monografskih izdaj in šest celovečernih filmov.
Ob avtorjevem življenjskem jubileju je založba Franc-Franc izdala poglobljeno  analizo ustvarjanja – študijo o dramah, romanih, poeziji, mladinski književnosti, narečnem opusu, radijskih igrah in filmskih adaptacijah. V knjigi  Po ravnici navzgor so dodane še bibliografija, radiografija in filmografija.

Živi in dela v Murski Soboti.

 

Avtorjev opus je dostopen na spletni strani:
Wikipedija

1986 Kajuhova nagrada za roman Raza
1992 nagrada kresnik za roman Namesto koga roža cveti
1993 nagrada sklada Vladimir Slejko za roman Astralni niz
1995 nagrada Prešernovega sklada za roman Ki jo je megla prinesla
2000 nagrada večernica za zbirko pravljic Mislice
2000 prva nagrada Centra za dramsko umetnost v Zagrebu za scenarij celovečernega igranega filma Črni klovn
2007 nagrada kresnik za roman Muriša
2008 nagrada vesna za scenarij TV filma Hit poletja
2008 uvrstitev med 10 finalistov za Europe Book Prize z romanom Nedotakljivi
2005, 2007, 2008 prve nagrade za besedila na Festivalu narečnih popevk
2020 Prešernova nagrada v letu 2021 za življenjsko delo na področju literature

Lainšček, F. Po ravnici navzgor. Murska Sobota: Franc-Franc, 2010.                                                                         Podatke je posredoval tudi sam avtor.

Avtor/-ica gesla: Jožef Papp, Knjižnica Murska Sobota
Datum prvega vnosa: 23. 10. 2018 | Zadnja sprememba: 7. 2. 2023
Jožef Papp. LAINŠČEK, Feri. (1959-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 5. 3. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/lainscek-feri/
Prijavi napako