Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

KRŽIŠNIK, Tomaž

KRŽIŠNIK Tomaž
Foto: Polona Mlakar Baldassin

Foto galerija

Rojen:
9. februar 1943, Žiri
Poklici in dejavnosti:
Občina:
Leksikon:

Tomaž Kržišnik je študiral na Višji pedagoški šoli v Ljubljani, od leta 1964 do 1968 pa na Likovni akademiji v Varšavi in tam pridobil naziv magistra knjižne ilustracije. Po vrnitvi v Ljubljano je dobil status svobodnega umetnika. Od leta 1988 dalje je predaval na Oddelku za vizualne komunikacije ljubljanske Akademije za likovno umetnost in oblikovanje, od leta 2002 do 2008 kot redni profesor.
Ukvarjal se je z grafičnim oblikovanjem, grafiko, risbo, slikarstvom, keramiko, steklom, oblikovanjem lutk, scenografijo ter likovno opremo v arhitekturi. Svoje delo je predstavil na več kot šestdesetih samostojnih razstavah in številnih skupinskih razstavah, tudi mednarodnih. V zadnjem času je razstavljal predvsem cikle risb v Krakovu, Kölnu, Skopju in Ljubljani. Prav tako so bila njegova dela objavljena v strokovnem tisku, v revijah in različnih edicijah: Projekt (Poljska), Idea, Graphic Design (Japonska), Sinteza (Slovenija), Top Symbols and Trademarks of the World (Italija), World Graphic Design Now (Japonska), Who is Who in Graphic Art. Ob restrospektivni razstavi v Mestni galeriji v Ljubljani leta 1994, je izšla slikarjeva monografija izpod peresa Staneta Bernika z naslovom Tomaž Kržišnik, Izrisane podobe sveta in oblik.
Med pomembnejše nagrade, ki jih je Kržišnik prejel, sodijo: nagrada Prešernovega sklada za likovno podobo predstavitve Zlata ptica, 1975; odkupna nagrada mednarodne žirije na ljubljanskem mednarodnem grafičnem bienalu, 1983; zlata plaketa za razvoj grafičnega oblikovanja v Jugoslaviji, Novi Sad, 1985; naziv Stadtmaler, Leverkusen, 1988; Plečnikova nagrada (skupaj z arhitektom A. Kemrom in oblikovalcem M. Liculom), 1989. Leta 2013 je prejel Groharjevo nagrado za življenjsko delo, ki jo podeljuje Združenje umetnikov Škofja Loka.
Kržišnik se je udeležil mnogih mednarodnih slikarskih kolonij, se izpopolnjeval na številnih študijskih potovanjih, kjer so nastajali njegovi znani cikli risb in pastelov. Sodeloval ali vodil je vrsto študentskih delavnic, v Grožnjanu, na Sinjem vrhu, v Kaverljagu, ter v okviru programa CEEPUS vodil seminarje v študijskem programu likovnih akademij v Budimpešti (Madžarska), Krakovu (Poljska) in Bratislavi (Slovaška).
Tomaž Kržišnik živi in ustvarja v Žireh.

J. Mikuž: Tomaž Kržišnik: risbe, Pilonova galerija, Ajdovščina 1981
M. Avguštin: Tomaž Kržišnik, Šivčeva hiša, Radovljica 1988
I. Sedej: Tomaž Kržišnik, Zveza kulturnih organizacij, Bežigrajska galerija, Ljubljana 1989
M. Dekleva: Prvi mestni slikar Leverkusna: razgovor z likovnim umetnikom / Tomaž Kržišnik, Dnevnik 1988, št. 260, str. 14
M. Zlobec: Plečnikova nagrada Koželju, Kemru, Kržišniku in Liculu, Delo 1989, št. 90, str. 6
M. Kržišnik, S. Bernik: Tomaž Kržišnik : izrisane podobe sveta in oblik, Mestna galerija, Ljubljana 1994
L. Čehovin: Kržišnikovi oljni pasteli, Kosovelova knjižnica, Sežana 1995
J. Mlakar, B. Sterle Vurnik: Tomaž Kržišnik : risbe : Galerija Ivana Groharja, Škofja Loka 2013

Avtor/-ica gesla: Mira Kalan, Loški muzej
Datum prvega vnosa: 21. 3. 2014 | Zadnja sprememba: 21. 3. 2014
Mira Kalan. KRŽIŠNIK, Tomaž. (1943-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 16. 10. 2021) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/krzisnik-tomaz/
Prijavi napako