Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

KRHIN , Kristina

Kristina Krhin - Osebni arhiv

Foto galerija

Variante imen:
Kristina Krhin Supej
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Odraščala je na Mirni na Dolenjskem, kjer je obiskovala osnovno šolo. Nato se je vpisala na srednjo vzgojiteljsko šolo in gimnazijo v Ljubljani ter po opravljeni maturi leta 1993 leto dni opravljala različna dela. V mladosti je veliko časa preživljala v naravi, močno doživljala čudoviti živalski in pravljični svet ter ga zelo rada upodabljala. Leta 1998 je uspešno opravila sprejemni izpit na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, smer slikarstvo.  Prvi dve leti je bil njen mentor za slikarstvo prof. Janez Bernik, zatem pa prof. Gustav Gnamuš, pri katerem je kasneje opravila praktični del diplomskega dela. Že proti koncu študija slikarstva jo je posebej zanimala ilustracija. Na teoretičnem delu diplomske naloge, ki jo je opravljala pri mentorici prof. dr. Nadji Zgonik, si je izbrala temo z naslovom Kaj se je zgodilo s slovensko ilustracijo. Leta 2000 je zaključila študij slikarstva ter leta 2002 pridobila status samostojne ustvarjalke na področju kulture, s poklicem ilustratorke.

Kristina redno razstavlja na samostojnih razstavah in na pomembnih selekcioniranih razstavah, kjer razstavljavce izbere strokovna žirija (npr. Slovenski bienale ilustracije). V letih 2013 in 2019 je kot predstavnica Slovenije sodelovala na najpomembnejšem mednarodnem bienalu ilustracije Biennial of illustration Bratislava, Bibiana International House of Art for Children. Svoja dela je predstavila tudi na mednarodnem bienalu ilustracije v Zagrebu in na bienalu ilustracije Zlatno pero v Beogradu. Leta 2023 pa se je skupaj z nekaterimi drugimi izbranimi slovenskimi ilustratorji predstavila tudi na razstavi v sklopu Frankfurtskega knjižnega sejma.

Veliko število slikanic, ki jih je ilustrirala, nosi oznako Zlata hruška. Slikanice z njenimi ilustracijami se velikokrat uvrstijo tudi na priporočen seznam Društva Bralna značka Slovenije.

Z družino živi v Trzinu. Ustvarjalni navdih ji še vedno nudi narava, s katero je tesno povezana že od otroštva.

Plaketa Hinka Smrekarja, 6. bienale slovenske ilustracije, 2004 (za ilustracije Čarovnica Mica in severna zvezda)
Nominacija za Izvirno slovensko slikanico, 2005 (za slikanico Kako sta Bibi in Gusti preganjala žalost)
Nominacija za Izvirno slovensko slikanico, 2007 (za slikanico Kako sta Bibi in Gusti porahljala prepir)
Nominacija za Izvirno slovensko slikanico, 2009 (za slikanico Povodni mož v Krki)
Nominacija za Izvirno slovensko slikanico, 2011 (za slikanico Kako sta Bibi in Gusti porahljala prepir)
Nominacija za Nagrado Kristine Brenkove za Izvirno slovensko slikanico, 2016 (Sredi sreče in v četrtek zjutraj)
Nominacija za Nagrado Kristine Brenkove za Izvirno slovensko slikanico, 2019 (Petelinček prebudi upanje)

Osebni podatki, februar 2023

Avtor/-ica gesla: Patricija Tratar, Knjižnica Pavla Golie Trebnje
Datum prvega vnosa: 1. 3. 2024 | Zadnja sprememba: 1. 3. 2024
Patricija Tratar. KRHIN , Kristina. (-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 23. 5. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/krhin-kristina/
Prijavi napako