Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

KOTNIK, Josip

- Josip Kotnik. Vir fotografije: osebni arhiv Dubravke Karuza Kotnik

Foto galerija

Rojen:
21. marec 1923, Plaški, Hrvaška
Umrl:
20. avgust 1990, Reka/Rijeka, Hrvaška
Kraji delovanja:
Občina:

Rodil se je v Plaškem v Hrvaški Liki materi Antoniji Svenšek iz Varaždina in očetu Francu Kotniku – Mesarjevemu iz Verpet na Frankolovem. Kot otrok je živel pri starih starših na Frankolovem, kjer je obiskoval osnovno šolo.

Med drugo svetovno vojno je bil pomemben člen v hrvaškem NOB, kjer je bil kontraobveščevalec in vojni pilot. V 60. letih dvajsetega stoletja je zapustil vojaško službo in se posvetil svojemu poklicu v raketnem inženirstvu. Bil je svetovno znana karizmatična osebnost. Sodeloval je z rusko vesoljsko agencijo ROSKOZMOS, z ameriško NASO, bil je predavatelj in znanstveni sodelavec na Katedri za tehniko vesoljskih poletov Tehnične univerze v Münchnu. Sodeloval je s konstruktorjem atomske bombe Wernerjem von Braunom. V Zagrebu je med drugimi astronavti gostil Neila Armstronga. Kot nosilec treh znanstvenih nazivov je napisal štiri znanstvene knjige: Čovjek u svemiru, Zakon o letu satelita, Mjesec je osvojen, Svi umiru jednako, ki jo je po njegovi smrti izdal sin Zoran po njegovih zapisih.

Bil je član največjih svetovnih strokovnih in znanstvenih institucij: Komisija za informatiko pri izvršnem svetu SRH, Katedra za tehniko vesoljskih poletov Tehnične univerze v Münchnu, Mednarodna akademija astronavtov (International Academy of Astronautics IAA), Odbor za raziskavo medzvezdnega prostora (Interstellar Space Exploration Committee ISEC), Ancient Astronaut Society in predsedoval v organizacijah doma v Jugoslaviji.

Na njegovem grobu na Frankolovem stoji njegov kip glave.

Čovjek i svemir, 1968
Svi umiru jednako, 1990

Osebni arhiv Matije Založnika

Avtor/-ica gesla: Matija Založnik, objavil/-a: Osrednja knjižnica Celje
Datum prvega vnosa: 21. 5. 2020 | Zadnja sprememba: 10. 7. 2020
Matija Založnik. KOTNIK, Josip. (1923-1990). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 17. 1. 2022) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/kotnik-josip/
Prijavi napako