Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

KOSMAČ, Tomaž

KOSMAČ Tomaž
Foto: Arhiv knjižnice

Foto galerija

Rojen:
30. november 1965, Postojna
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Mlada leta je preživel v Mokraški vasi, kraju na poti med Idrijo in Spodnjo Idrijo. Osnovno šolo je obiskoval v Spodnji Idriji, nadaljeval pa v Novi Gorici na Srednji ekonomski šoli. V četrtem letniku je namesto obvezne prakse odšel v mladinske delovne brigade in kljub uspešnemu zaključku izpustil maturo. Zaposlil se je pri Varnosti, kjer je ostal nekaj let. Po tej izkušnji je svojo delovno knjižico pustil na Zavodu za zaposlovanje, kjer je s presledki kratkotrajnih zaposlitev ostala vse do danes.
Tomaž Kosmač, prijatelji ga kličejo Kosmo, danes živi v Godoviču kot svobodni umetnik in boem s socialno podporo.
Njegova literarna pot se je začela leta 1987, ko je revija Mladina objavila tri njegove kratke zgodbe. Sledile so objave v drugih slovenskih literarnih revijah, kot so Apokalipsa, Dialogi, Fontana, Mentor, Nova revija, Primorska srečanja, Sodobnost in Srp. Leta 1998 je izšla njegova prva knjiga, zbirka kratkih zgodb Driska. Zanjo je istega leta prejel nagrado za najboljši knjižni prvenec. Sledili so ji še dve zbirki kratke proze in dva romana. Za zbirko Punk is dead je bil leta 2009 in 2010 nominiran za nagrado Dnevnikova fabula.
Občasno objavlja še v Idrijskih razgledih, Idrijskih novicah, Primorskih novicah, Kraljih ulice in Žirovskem občasniku. Junaki Kosmačevih kratkometražnih zgodb, ki so njegova posebnost, se, sicer z nogami v blatu a z glavo v nebesih, posmehujejo vsemu, čemur so po lastni volji obrnili hrbet, vključno s svetom, od katerega si najmanj želijo tega, da bi jih reševal.
Med letoma 2001 in 2004 je bil aktiven član kulturno-umetniškega projekta Hidrogliste, ki so ga sestavljali idrijski ulični umetniki harmonikaš Marko Hatlak, kolažist in mag Matjaž Lazar, slikar romantične krajine Ivan Intihar ter ustvarjalec dokumentarnih filmov in poet Dušan Moravec. Skupaj jih je držal Idrijčan Boštjan Peternel – Pete, predsednik Društva glasbenikov in ljubiteljev glasbe.
Po njegovi kratki zgodbi Zapor je leta 2007 Gorazd Trušnovec napisal scenarij za kratek film Vikend paket, ki ga je režiral Boris Palčič. Z Dušanom Moravcem pa sta posnela tudi predlog videospota za skupino Dan-D.
Večkrat sodeluje z Mestno knjižnico in čitalnico Idrija, predvsem pri projektih, namenjenih promociji branja med mladimi.

Dela:
Ko jebe, 2021
Preko vode do svobode, 2017
Sabina, 2014
Varnost, 2012
Punk is dead, 2008
Hvalabogu, 2006
Žalostno, toda resnično, 2001
Driska, 1998
Uvrščen v antologije:
Dogodek v mestu, 2013
Skrito.si, 2007
O čem govorimo, 2004
Kronske priče, 2001

Občina Idrija mu je leta 2023 podelila Pirnatovo nagrado za dragocen in obsežen literarni opus.

Ustni vir: Tomaž Kosmač, 2013

Avtor/-ica gesla: Danila Zalatel, Objavila: Metoda Jereb, Mestna knjižnica in čitalnica Idrija
Datum prvega vnosa: 13. 8. 2018 | Zadnja sprememba: 7. 7. 2023

https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/kosmac-tomaz/ (dostop 23. 7. 2020)

Prijavi napako