Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

KOCUTAR, Stane

Stane Kocutar, portret
Stane Kocutar - Foto: Stane Sršen, RTV Slovenija (Vir: osebni arhiv S. Kocutar)

Foto galerija

Rojen:
18. julij 1967, Maribor
Variante imen:
Kocutar, Stanislav
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Malo je tistih v Mariboru in tudi preko meje, ki jim ne bi bil poznan Stane Kocutar, mestni viničar – skrbnik Stare trte, agronom, profesor geografije in zgodovine, novinar, vse v eni osebi. Skupni imenovalec njegovega delovanja na vseh teh področjih je nedvomno strokovnost, prepletena s srčnostjo.
Otroštvo je preživel v Laznici pri Limbušu, kjer je obiskoval tamkajšnjo osnovno šolo Rada Robiča. Po Tehniški kmetijski šoli je končal študij agronomije na tedanji Višji agronomski šoli Univerze v Mariboru, kjer je bil med drugim prodekan – študent, končal strokovno prakso na raziskovalni postaji za vinogradništvo v Geisenheimu ob Renu in se leta 1992 najprej za določen čas zaposlil kot novinar v uredniško producentski enoti RTV Slovenija – Radio Maribor. Tam je bil pred tem pogodbeni sodelavec. Kasneje je na Filozofski fakulteti v Mariboru končal še študij zgodovine in geografije ter diplomiral pod mentorstvom prof. dr. Darka Friša. Poklicno je opravljal dela in naloge urednika dokumentarno – feljtonskega programa in kasneje urednika uredništva dnevnega programa. Od leta 2010 do 2018 je bil dva zaporedna mandata odgovorni urednik programa Radia Maribor. Zdaj opravlja delo urednika oddaj, znotraj RTV Slovenija pa redno sodeluje še z uredništvi Radia Slovenija in občasno s TV Maribor. Pripravlja oddaje dokumentarno-zgodovinskega žanra in rubriko »Spominčice«, ki je na sporedu vsak dan v letu, za 1. program Radia Slovenija pa prav tako dnevno rubriko »Na današnji dan«.
Po očetu Milanu je podedoval občutek za vinsko trto, ki ga je nadgradil z diplomo pri prof. dr. Jožetu Colnariču (1925-2011) ter izobraževanjem in poglabljanjem v zgodovino te dejavnosti. Vinogradniški strokovnjak mag. Tone Zafošnik (1927-2012), prvi novodobni skrbnik več kot 400 letne najstarejše trte na svetu – žametne črnine na mariborskem Lentu, ga je leta 2010 po treh desetletjih dela predlagal za svojega naslednika. Delo je prevzel jeseni tistega leta. S fotografom Cirilom Ambrožem sta leta 2014 izdala knjigo »Večnosti zapisana trta«, ki v treh jezikih, z bogato fotografsko opremo predstavlja eno najbolj privlačnih zanimivosti Maribora. Je avtor vrste zapisov z zgodovinsko tematiko v časniku Večer in v strokovni publicistiki.
Od ustanovitve je član Zgodovinskega društva dr. Franca Kovačiča, Častivrednega vinskega konventa Sv. Urbana, Društva generala Rudolfa Maistra in Policijskega veteranskega društva Sever Maribor. Od leta 1989 do 1992 je bil pripadnik rezervnega sestava slovenske milice / policije, ima status veterana vojne za Slovenijo.
Leta 2011 je bil pobudnik postavitve spominskega obeležja varovanju RTV centra Maribor v času osamosvajanja ter 2012 pobudnik postavitve spominske plošče prvemu svobodno izvoljenemu županu Dunaja in častnemu občanu rojstnega Maribora Johannu Kasparju von Seillerju (1802 – 1888) na pročelju hiše na Vojašniškem trgu 6.
Leta 2014 je vodstvu mestne občine Maribor podal pobudo, izhodiščno zasnovo in predlagal lokacijo za projekt »mestna zbirka trte in vina« na Lentu, izvedba projekta pravkar poteka.
Leta 2017 je v sodelovanju z Zavodom za turizem Maribor – Pohorje in g. Ivom Veliškom, direktorjem uprave Praškega gradu predlagal, zasnoval in maja 2018 v Hiši stare trte v Mariboru pripravil razstavo o manj znanem projektu arhitekta Jožeta Plečnika – ureditvi vinograda in vrta alpsko – sredozemskega rastja na južnem grajskem pobočju v Pragi. Septembra 2018 je pripravil zasnovo in scenarij mestne slovesnosti v počastitev 100 letnice ustanovitve Narodnega sveta za Štajersko v Mariboru.
Njegova ljubezen do Maribora ni vidna samo v vsakodnevni skrbi za svojo varovanko staro trto, ampak tudi v kritičnem gledanju na samo dogajanje v mestu ter v predanosti javnemu dobru, ki se kaže tako v delu kot v njegovih željah ter številnih idejah, kako v okviru turistične promocije z izjemno vinarsko vinogradniško dediščino na najbolj zanimiv in privlačen način predstaviti svetu mesto Maribor.
Je izjemen poznavalec tako zgodovine kot sedanjosti Maribora, kar je čutiti iz skoraj vsakega razgovora z njim. Njegovih zgodb je v vseh teh letih do danes na stotine, ena izmed njih, povezana s Staro trto na Lentu pa je posebna:
»Vesel sem, da ji smem služiti. Zanjo, za moj Maribor in z mislijo na vse, ki jih je vinska trta zaznamovala z občudovanjem in radovednostjo. Plačilo je neprecenljivo: žametna črnina vsako leto brsti, raste, rodi, se na jesen škrlatno obarva in ob teh preobrazbah vzbuja občudovanje častilcev z vseh koncev sveta. Sme mestni viničar želeti sploh kaj več?«

Priznanja:

  • Priznanje RTV Slovenija za dosežke v daljšem delovnem obdobju – 2005;
  • Bronasti znak osamosvojitve Policijskega združenja Sever za dejavnosti pri zaščiti demokratičnih procesov, priprav in aktivnosti v vojni za osamosvojitev Republike Slovenije – 2009;
  • Zlati znak župana mesta Dunaj Michaela Häupla – 2017;
  • Spominsko priznanje generala Rudolfa Maistra za leto 2019;
  • Bronasta plaketa centra vojaških šol Slovenske vojske – 2020

Vir: Osebni razgovor

Avtor/-ica gesla: Ksenija Trs, Mariborska knjižnica
Datum prvega vnosa: 6. 11. 2020 | Zadnja sprememba: 28. 6. 2022
Ksenija Trs. KOCUTAR, Stane. (1967-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 12. 8. 2022) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/kocutar-stane/
Prijavi napako