Napredno iskanje
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

JOVEVA, Irena

JOVEVA Irena - Foto: Arhiv Irene Joveve

Foto galerija

Rojena:
26. februar 1989, Kranj
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Na volitvah v Evropski parlament je bila na listi stranke Lista Marjana Šarca (LMŠ) izvoljena za poslanko Evropskega parlamenta z drugim najvišjim številom preferenčnih glasov (prejela jih je 42.190).

Oče Irene Joveve je po rodu Bolgar, mama Makedonka. Obiskovala je Osnovno šolo Prežihovega Voranca Jesenice ter zaključila gimnazijo na Ekonomski gimnaziji in srednji šoli Radovljica. Po tem se je odločila za študij na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani in diplomirala iz mednarodnih odnosov (2012). Na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani je zaključila tudi podiplomski študij (2017) in postala magistrica svetovnih študij. Magistrirala je z delom Odnos evropske unije do makedonskega nacionalnega vprašanja. Delo ima še poseben pomen glede na to, da je njena mama po rodu prihaja iz Makedonije. Od leta 1995 dalje je članica makedonskega kulturnega društva Ilinden na Jesenicah, od leta 1995 do leta 2005 pa je bila članica folklorne skupine makedonskega kulturnega društva Ilinden na Jesenicah.

Preden je bila Irena Joveva izvoljena za poslanko Evropskega parlamenta je bila novinarka. Najprej je bila od marca 2011 do decembra 2014 novinarka Slovenske tiskovne agencije (STA), od februarja 2015 do februarja 2019 pa je bila novinarka notranjepolitične redakcije POP TV (Pro Plus, d.o.o.). Septembra 2016 je bila panelistka na Blejskem strateškem forumu mladih (Young Bled Strategic Forum), na panelu Mobilnost mladih in politična participacija. Maja 2017 je bila izbrana v dvanajsterico novinarjev iz Evrope, ki jim je Thomson Reuters fundacija omogočila teden dni strokovnega izobraževanja v Beogradu na temo poročanja o begunski in imigrantski krizi. Marca 2018 pa je bila izbrana v deseterico novinarskih ekip, ki jim je Evropska unija omogočila teden dni raziskovalnega dela v Palestini.

Za svoje novinarsko delo je novembra leta 2014 prejela nagrado Društva novinarjev Slovenije, Watchdog, za debitantko leta.

Baler, I. LMŠ po podporo za evropske volitve. Vestnik, 2019, št. 14, str. 11.
Joveva, I. Odnos Evropske unije do makedonskega nacionalnega vprašanja: magistrsko delo. Ljubljana: [I. Joveva], 2017.

Avtor/-ica gesla: Nina Jamar, Občinska knjižnica Jesenice
Datum prvega vnosa: 18. 3. 2020 | Zadnja sprememba: 9. 3. 2021
Prijavi napako