Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

JOCIF, Janez

JOCIF Janez
Foto: osebni arhiv

Foto galerija

Rojen:
5. januar 1960, Ljubljana
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Po končani gimnaziji v Škofji Loki je študiral arheologijo na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Po končani nižji glasbeni šoli v Škofji Loki je nadaljeval glasbeno izobraževanje na teoretskem oddelku Srednje glasbene šole in na oddelku za zborovodstvo Pedagoške akademije v Ljubljani.

Kot zborovodja je sodeloval z mnogimi vokalnimi zasedbami med njimi s Komornim zborom Loka, mešanim pevskim zborom Glasbena matica Ljubljana, Slovenskimi kantorji itd. Kot glasbenik sodeluje z mnogimi posamezniki in ansambli s področja historične in ljudske glasbe. Je umetniški vodja ansambla Alta Capella Carniola, prve glasbene skupine v Sloveniji, ki poskuša na avtentičen način obujati glasbeno prakso naših srednjeveških mest. Posveča se preučevanju izvajalske prakse zgodnje glasbe posebej v povezavi z upodobitvami glasbenih instrumentov na slovenskih gotskih freskah. Bil je pobudnik za rekonstrukcijo in glasbeno revitalizacijo mnogih pozabljenih glasbenih instrumentov, ki so bili glede na ohranjene vire pri nas dokazano v uporabi ob koncu srednjega veka. Tako se ukvarja z rekonstrukcijo dud, ki jih je v prvih desetletjih 16. stoletja predvsem na Gorenjskem upodabljal freskant Jernej iz Loke.

V sodelovanju z mnogimi vodilnimi evropskimi strokovnjaki je slovenskemu prostoru uspešno približal področje historičnega plesa. Dela kot vodja programa za historično glasbo in ples pri Javnem skladu RS za kulturne dejavnosti na območna izpostavi Škofja Loka. Do leta 2004 živel v Škofji Loki, od takrat naprej na Olševku pri Preddvoru.

Skoraj 15 let je bil aktiven jadralni padalec. V zadnjem času sta poleg glasbe njegova redna konjička badminton in squash.

A. Hartman: Korak do slovenskih dud, Gorenjski Glas 2005, (7.1.), str.32
I. Kavčič: Želimo vzbuditi zanimanje za staro glasbo, plese, Gorenjski glas 2000, št. 84 (24. okt.), str. 6
L. Mencinger: Zvoki in glasba srednjega veka, Gorenjski glas 1998, št. 46 (16.VI.), str. 14
L. Mencinger: Vedno manjka mladih pevcev, Gorenjski glas 1996, št. 86 (29.X.), str. 8
Vir: zapis Janeza Jocifa, 9.12.2010, Olševek

Avtor/-ica gesla: Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj
Datum prvega vnosa: 1. 2. 2011 | Zadnja sprememba: 4. 9. 2020
Miran Lola Božič. JOCIF, Janez. (1960-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 14. 7. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/jocif-janez/
Prijavi napako