Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

HROBAT-VIRLOGET, Katja

HROBAT-VIRLOGET Katja
Foto: Arhiv knjižnice

Foto galerija

Rojena:
14. december 1976, Koper, Jugoslavija
Poklici in dejavnosti:
Občina:
Leksikon:

Je znanstvena sodelavka na Univerzi na Primorskem Znanstveno-raziskovalnem središču in docentka na Fakulteti za humanistiko in na Turistici. Diplomirala je na oddelku za arheologijo Filozofske fakultete v Ljubljani z delom o povezavi ustnega izročila in arheologije v Brkinih in v okolici. Od 2004 do 2009 je bila zaposlena kot mlada raziskovalka/asistentka na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete v Ljubljani, kjer je bila v okviru raziskovalnega projekta zaposlena do 2011. Na istem oddelku je doktorirala leta 2009 z disertacijo o percepciji časa, prostora in mitične krajine skozi ustno izročilo o krajini Krasa. Leta 2009 je bila na isti fakulteti zaposlena kot koordinatorka za izvedbo mednarodnega projekta Noč raziskovalcev. Vključena je v več raziskovalnih projektov. Trenutno v okviru podoktorskega etnološkega raziskovalnega projekta z naslovom Breme preteklosti – Sobivanje prebivalstva na Obali v luči formiranja povojne Jugoslavije raziskuje konfliktne spomine/pozabe različnih narodnosti na povojni čas v Istri, njihov odnos do nacionalnega spomina, identitet, nacionalizme ipd. Sicer je stalnica njenega raziskovanja tema ustnega izročila in mitologije s poudarkom na Krasu, ki ga postavlja v širši slovanski in predslovanski kontekst. Je avtorica znanstvene monografije in več člankov v tujini in doma, kjer se je udeležila več mednarodnih znanstvenih simpozijev. Članek o povezavi arheologije in folklore iz European Journal of Archeology je na izpitni literaturi na Univerzi v Washingtonu. Je prejemnica več mednarodnih štipendij in skupaj s sodelavci Parka Škocjanske jame so prejemniki Valvazorjevega častnega priznanja za razstavo. Področja raziskovanja: ustno izročilo, etnogeografija, percepcija prostora, časa, mitično izročilo in pokrajina, povezava arheologije z etnologijo, konflikti spomina, pozaba, identiteta, nacionalizem.

Ko Baba dvigne krilo : prostor in čas v folklori Krasa / Katja Hrobat ; [prevod izvlečka Katja Kosi], Ljubljana : Znanstvena založba Filozofske fakultete, 2010 (Ljubljana : Birografika Bori),2010
Ustvarjanje prostorov / [avtorji Katja Hrobat … [et al.] ; uredila Mirjam Mencej, Dan Podjed ; prevajalec povzetkov Dean DeVos]V Ljubljani : Znanstvena založba Filozofske fakultete ; V Praze : Filozofická fakulta Univerzita Karlova ; Bratislava : Filozofická fakulta Univerzita Komenského ; W Krakowie : Wydział Filologiczny Uniwersytetu Jagiellońskiego, 2010 (Ljubljana : Birografika Bori)
Kras – Brkini : prazgodovinska gradišča / Katja Hrobat ; [uvodni tekst Predrag Novaković],Sežana : Kulturno društvo Vilenica, 2004 (Divača : Mljač)
Šembilja na rimskih cestah. O ustnem izročilu in arheoloških raziskavah : Diplomsko deloLjubljana : [K. Hrobat], 2003

http://izumbib.izum.si/bibliografije/y20130703135520-25576.html
Ustni vir: Hrobat-Virloget, Katja, 2013

Avtor/-ica gesla: Patricija Dodič, Kosovelova knjižnica Sežana
Datum prvega vnosa: 16. 1. 2019 | Zadnja sprememba: 21. 5. 2020
Patricija Dodič. HROBAT-VIRLOGET, Katja. (1976-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 28. 9. 2023) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/hrobat-virloget-katja/
Prijavi napako