Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

GROS, Tatjana

Tatjana Gros - Lastna zbirka

Foto galerija

Rojena:
21. marec 1948, Novo mesto
Umrla:
26. januar 2016, Novo mesto
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Osnovno šolo, gimnazijo ter nižjo glasbeno šolo (klavir) je obiskovala v Novem mestu. V 90. letih je končala tudi Duhovno univerzo v Novem mestu.

Že v osnovni šoli je nastopala kot recitatorka, pevka v zboru in solistka. V Novem mestu je nastopala s skupino Dizzy Combo. S petjem se je začela poklicno ukvarjati že pri devetnajstih letih. Nastopala je na festivalih Slovenske popevke in na številnih festivalih zabavne glasbe v nekdanji skupni državi. Snemala je popevke za radijske postaje, za slovenski radio je posnela okoli sedemdeset popevk, veliko je nastopala na številnih turnejah po Skandinaviji, Sovjetski zvezi in Jugoslaviji. Udeleževala se je tudi koncertov v dobrodelne namene. Za svoje delo je prejela številne nagrade.

Pri devetih letih je na svojem prvem nastopu na RTV Slovenija v oddaji »Pokaži kaj znaš« prejela 1. nagrado, pri sedemnajstih letih je v tej oddaji s pesmijo »Locomotion« spet dosegla prvo mesto, zatem pa je posnela tudi nekaj priredb. L. 1967 je prvič nastopila na Slovenski popevki s skladbo »Klic iz davnin«. Ta nastop je bil odskočna deska za njeno profesionalno ukvarjanje z zabavno glasbo. L. 1970 je na Slovenski popevki za skladbo »Ljubim te« prejela 3. nagrado publike, l. 1973 je na Slovenski popevki za skladbo »Zato sem noro te ljubila« prejela 1. nagrado publike, l. 1974 je na Slovenski popevki za skladbo »Zelena leta« prejela 1. nagrado strokovne žirije (s tem nastopom je tudi zaključila svojo profesionalno glasbeno kariero). Na Opatijskem festivalu je l. 1968 za pesem »Nokturno« prejela 3. nagrado strokovne žirije, istega leta je na Armijskem festivalu za skladbo »Ne krivite mladoga vojnika« prejela 1. nagrado, za nastop na festivalu na Malti je za skladbo »Parkovi« prejela 1. nagrado za internacionalno pesem. L. 1974 je izšla njena samostojna kaseta z naslovom »Zato sem noro te ljubila«. Posnela je tudi nekaj LP plošč, med drugim »Zato sem noro te ljubila« in »Ne krivite mladoga vojnika«. V obdobju zadnjih osemnajstih let se posveča duhovnim vprašanjem in ezoteriki. Je soavtorica knjige Svetlobni križi in drugi čudeži, ki je izšla l. 1999.

  • DL 14. jun. 1973 št. 24, str. 1 – s sliko.
  • DL 23. dec. 1999 št. 51, str. 24 – s sliko.
  • Osebni podatki.
Avtor/-ica gesla: Karel Bačer, Knjižnica Mirana Jarca Novo Mesto
Datum prvega vnosa: 15. 12. 2019 | Zadnja sprememba: 25. 1. 2021
Karel Bačer. GROS, Tatjana. (1948-2016). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 28. 11. 2021) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/gros-tatjana/
Prijavi napako