Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

GREGORC, Jože

GREGORC Jože
Foto: osebna zapuščina v KIP

Foto galerija

Rojen:
24. januar 1914, Pulj
Umrl:
15. februar 2003, Ptuj
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:

Jože Gregorc se je rodil 1914 v Pulju. Osnovno šolo je obiskoval v Murski Soboti, gimnazijo v Mariboru in glasbeno akademijo v Ljubljani. Z njegovim prihodom na Ptuj leta 1939 je glasbeno življenje zaživelo, saj se je kot ravnatelj Glasbene Matice aktivno vključeval v kulturni utrip mesta. Vodil je zbor Glasbene matice, salonski orkester in godbo na pihala.
V vojnem času je bil begunec in potem v Ljubljani terenski delavec, kjer je bil aretiran in je 27 mesecev preživel v ječah. Po vojni se je z dekretom vrnil na Ptuj ter ponovno ustanovil pevski zbor, ki se je imenoval Pevski zbor Jože Lacko, ob njem še manjši moški zbor, ki je nastopal predvsem na prireditvah. Vodil je glasbeno šolo, učil glasbo na gimnaziji ter bil zadnji direktor ptujskega gledališča pred ukinitvijo.
Po odhodu v Maribor je bil v letih 1958–1963 vodja mariborske filharmonije in do upokojitve 1979 predavatelj na Pedagoški akademiji.
Kot dirigent je vodil številne zbore ter z njimi nastopal doma in v tujini. Vrh dirigentskega delovanja predstavlja zbor Slava Klavora. Udeleževal se je tekmovanj v Arezzu (Italija), Llangollenu (Wales), Londonu in Parizu.
Jože Gregorc je bil tudi skladatelj zborovskih skladb, za zbore pa je priredil tudi precejšnje število ljudskih pesmi. V glasbeno zgodovino se je zapisal kot zborovodja, glasbeni pedagog, skladatelj, solopevec in violinist. Imel je izjemno pretanjen občutek za glasbo in glasove. Pod njegovim vodstvom so izjemno napredovali zbori in pevci kot posamezniki. Kljub svojim nadpovprečnim talentom in uspehom pa je ohranil pristen in topel stik z ljudmi okoli sebe, z veseljem je razdajal svoje znanje in pomagal kolegom. Dolgoletne izkušnje pri delu z zbori in poglobljeno teoretično znanje so mu omogočili, da je leta 1982 izdal knjigo Moje izkušnje in pogledi na zborovodstvo.
Po upokojitvi se je Jože Gregorc vrnil na Ptuj, kjer je bil zadnja desetletja nepogrešljiv na vseh kulturnih prireditvah. Mesto Ptuj se mu je za njegovo delo in trud oddolžilo z imenovanjem za častnega meščana.

Izbor:
Moje izkušnje in pogledi na zborovodstvo, 1982

Šteiner in M. Jerenec: Zloženka Iz zapuščine maestra Jožeta Gregorca (1914–2003), Ptuj, 2004.
J. Gregorc: Moje izkušnje in pogledi na zborovodstvo, Ljubljana, 1982.
J. Gregorc: Okoli hišice: zbirka skladb za moške in mešane zbore, Ptuj, 2001.
Osebnosti: veliki slovenski biografski leksikon: od A do L, Ljubljana, 2008, str. 316.

Avtor/-ica gesla: Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Datum prvega vnosa: 8. 12. 2015 | Zadnja sprememba: 4. 1. 2021
Iva Habjanič. GREGORC, Jože. (1914-2003). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 20. 5. 2022) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/gregorc-joze/
Prijavi napako