Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

GLAVINA, Bojan

GLAVINA Bojan
Foto: Arhiv Glasbene šole Koper

Foto galerija

Rojen:
6. december 1961, Postojna
Poklici in dejavnosti:
Občina:
Leksikon:

Bojan Glavina se je rodil v družini glasbenikov; mama je bila učiteljica klavirja in harmonike, oče klarinetist. Že majhen je bil obkrožen z različnimi instrumenti, saj so živeli v eni od učilnic glasbene šole. Prve glasbene korake je naredil v Ilirski Bistrici, nadaljeval je na Srednji glasbeni šoli I. M. Ronjgov na Reki (Hrvaška), na Akademiji za glasbo v Ljubljani pa je diplomiral iz orgel (prof. Hubert Bergant) in kompozicije (prof. Marko Mihevc). Opravil je tudi dveletno šolo za klavirske pedagoge v Gorici pri prof. Sijavušu Gadžijevu.

Njegov skladateljski opus obsega okrog 300 raznovrstnih del, med katerimi jih je veliko nagrajenih na slovenskih in mednarodnih natečajih za kompozicijo, pri raznih založbah pa je izšlo okrog 50 njegovih samostojnih zbirk. Več kot polovico svojega opusa je posvetil otrokom in mladini. Zaradi neposrednosti glasbenega jezika, iskrenosti in zanimivosti glasbenih idej, subtilnosti in občutljivosti za otrokov svet domišljije in čustev so njegove skladbe med mladimi izredno dobro sprejete. Na državnem tekmovanju Slovenije (TEMSIG) so bile skladbe za klavirski duo in za flavto izbrane za obvezne skladbe, prav tako na Mednarodnem tekmovanju Chopinov zlati prstan v Radovljici, Mednarodnem tekmovanju za pihalce »EMONA« v Ljubljani in Tartinijevem tekmovanju v Piranu. Njegova dela so izvajali v Sloveniji, Hrvaški, Srbiji, Makedoniji, Bosni in Hercegovini, Avstriji, Italiji, Španiji, Portugalski, Madžarski, Češki, Slovaški, Bolgariji, Litvi, Angliji, Finski, ZDA in na Kitajskem. Društvo slovenskih skladateljev je leta 2011 izdalo njegov avtorski CD »Zvočne pokrajine« z izbranimi komornimi skladbami.

Aktiven je tudi na pianističnem področju – s klarinetistom Robertom Staničem je posnel samostojni CD (2006), prav tako pa tudi s Triom Julius (klarinet, violončelo, klavir; 2012). Bil je ustanovitelj in urednik glasbene revije Zveze primorskih glasbenih šol »Primorska sozvočja« (1999–2005). S svojimi učenci klavirja je na domačih in tujih tekmovanjih prejel okrog 120 nagrad ter posebna priznanja za uspešnega klavirskega pedagoga.

Bil je dolgoletni vodja strokovnega klavirskega aktiva Zveze Primorskih glasbenih šol, velikokrat je član strokovnih žirij primorskih tekmovanj (klavir solo, klavirski duo, komorne skupine z godali) in tudi mednarodnih (»Tomaž Holmar« Malborghetto, I; »Antonio Bibalo« Duino, I; »Insula« Izola, »Mednarodno Koroško klavirsko tekmovanje« Radlje ob Dravi).

Z družino (ženo Aleksandro Češnjevar Glavina, tudi pianistko in glasbeno pedagoginjo ter dvema otrokoma) živi in ustvarja v Sečovljah.

– dve nagradi na natečaju Zveze primorskih glasbenih šol za nove otroške in mladinske klavirske skladbe za skladbo Drobtinice in skladbo Gozdne ptice (Koper, 1997)
– prva nagrada na natečaju za otroške in mladinske zbore za skladbo Drobtine zvezd (Zagorje ob Savi, 1997)
– druga nagrada na natečaju za otroške in mladinske zbore za skladbo Skica (Zagorje ob Savi, 1997)
– tretja nagrada na natečaju za otroške in mladinske zbore za skladbo Deževna (Zagorje ob Savi, 2000)
– prva nagrada na Primo concorso di Composizione per Strumento Solista, con o senza accompagnamento del pianoforte za skladbo Quattro piccoli pezzi za klavir (Povoletto, Italija, 2000),
– druga nagrada na Primo concorso di Composizione per Strumento Solista, con o senza accompagnamento del pianoforte za skladbo Micropreludi za flavto in klavir (Povoletto, Italija, 2000)
– nagrada na 2. Natečaju Ignacij Ota za zborovske skladbe za skladbo Melanholične misli za moški zbor (Trst – Gorica, 2006)
– tri nagrajene skladbe na natečaju za zborovske uglasbitve pesni Ludvika Zorzuta – Novoletna romanca, V nedeljo popoldne, Tik – tak (Občina Brda, 2007)
– študentska Prešernova nagrada Akademije za glasbo v Ljubljani za skladbo Štiri folklorne miniature za orkester (Ljubljana, 2008)
– druga nagrada na 10. Concorso di Composizione per Strumento Solista, con o senza accompagnamento del pianoforte za skladbo Capriccetto za klarinet solo (Povoletto, Italija, 2009)
– nagrada na 4. Natečaju Ignacij Ota za zborovske skladbe za skladbo Tri drobtinice za otroški zbor in klavir (Trst – Gorica, 2011)
– tri odkupljene skladbe – Rajanje v G-duru, Scherzo, Zvočni iztisi, na natečaju Zveze primorskih glasbenih šol za nove otroške in mladinske klavirske skladbe (Koper, 1997)
– tri odkupljene skladbe – Preambulum, Preludij, Meditacija, na 5. Natečaju Slovenskega Cecilijinega društva za cerkveno orgelsko skladbo (Ljubljana, 2001)
– priporočena in odkupljena skladba Fanti korakajo za mešani zbor na mednarodnem natečaju APZ Tone Tomšič za zborovsko priredbo slovenske ljudske pesmi (Ljubljana, 2008)
– izbrana skladba Tri drobtinice (Three crumbs) za otroški zbor in klavir na tretjem mednarodnem natečaju skladb za otroške in mladinske zbore v sklopu festivala otroške ustvarjalnosti »Friends of Bulgaria« (uvrščena v notno zbirko šestih izbranih skladb 27-tih skladateljev iz 10.tih držav) (Albena – Sofija, 2003)
– izbrana skladba ZEN preludiji za klavir, za izvedbo na 18. Mednarodni tribuni skladateljev »Odjeci prostora« – med 55-timi skladbami od 300 prijavljenih (Beograd, Srbija, 2009)
– nagrajena skladba Eterični preludij za klavir na natečaju za slovenske klavirske novitete za 8. Mednarodno tekmovanje mladih pianistov »Chopinov zlati prstan« (Radovljica, 2012
– Tartinijevo priznanje Občine Piran za izjemne dosežke v kulturi (Piran, 2013)
– 3. nagrada za skladbo “Protuletna” (besedilo S. Hrčić) na natečaju za nove zborovske skladbe za manifestacijo “Samoborsko zborsko protuletje” (april 2013, Samobor, Hrvaška).
– nagrada na mednarodnem skladateljskem natečaju »Zodiac: across the universe« Tria Zodiac iz New Yorka (ZDA) za skladbo Leo/The Lion za violino, klarinet in klavir (New York, ZDA, 2013)

Nagrade in priznanja na glasbenopedagoškem področju:
– naziv svetnik (Ministrstvo za šolstvo in šport RS, Ljubljana, od leta 2000)
– »Diploma di benemerenza« na 2. Concorso internazionale per giovani pianisti »Premio Isola del Sole« (Gradež, Italija 2010)
– nagrada za izjemne pedagoške, strokovne in umetniške dosežke »Osebnost Koroškega klavirskega tekmovanja« (Glasbena šola Radlje ob Dravi, 2011)
– okrog 110 nagrad z učenci na klavirskih tekmovanjih v Sloveniji in tujini (do februarja 2013)
– nagrada za učitelja z največjim številom nagrajenih tekmovalcev na 2. Mednarodnem tekmovanju za pianiste »Ivan Rijavec« (Spodnja Idrija, 2013)

Skladatelj Bojan Glavina (online). 2015. (citirano 3. 9. 2015). Dostopno na naslovu:http://bojanglavina.com/?page_id=16&lang=sl

Avtor/-ica gesla: Karmen Kodarin, Mestna knjižnica Piran
Datum prvega vnosa: 29. 4. 2017 | Zadnja sprememba: 12. 5. 2020
Karmen Kodarin. GLAVINA, Bojan. (1961-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 18. 7. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/glavina-bojan/
Prijavi napako