Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

FINK, Robert

Robert Fink - Osebni arhiv, 2015.

Foto galerija

Rojen:
14. september 1964, Brežice
Variante imen:
Robi
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Osnovno šolo je končal v Brežicah, prav tako srednjo ekonomsko in trgovsko šolo. Oktobra 1983 je odšel na služenje vojaškega roka v pehotno šolo za rezervne oficirje Jugoslovanske ljudske armade v Bilećo in jo uspešno končal. Nato se je zaposlil v Agrariji v Brežicah kot vodja trgovskega oddelka, kjer je ostal vse do začetka vojne.

Kot rezervni častnik je bil razporejen v Teritorialno obrambo Občine Brežice. Novembra 1990 je postal namestnik poveljnika novoustanovljene Intervencijske enote TO Brežice, ki je 27. junija 1991 prejela ukaz o zaustavitvi sovražne kolone JLA, ki je prodirala po cesti Zaprešić-Rigonce-Dobova. Časa za učinkovito organizacijo napada iz zasede ni bilo, zato je bil boj teritorialcev z oklepniki sprejet iz premika, takoj po prihodu v vas Rigonce. V kratkem spopadu je bil pri nudenju pomoči smrtno ranjenemu soborcu Jerneju Molanu tudi sam težko ranjen. Po okrevanju je postal poveljnik 174. protidiverzantskega voda in zatem namestnik poveljnika 265. protidiverzantske čete. Po osamosvojitveni vojni se je zaposlil v TO RS in nato v Slovenski vojski, najprej kot inštruktor in kasneje kot poveljnik izvidniškega voda 2. bataljona 22. brigade SV v Cerkljah ob Krki. Bil je obveščevalni in varnostni referent v 14. inženirskem bataljonu, kasneje obveščevalni častnik v obveščevalno izvidniškem bataljonu. Imel je veliko usposabljanj s specialno enoto slovenske policije. Leta 2000 je bil na usposabljanju iz specialnih delovanj v ameriškem San Diegu (Camp Pendleton) pri specialnih silah korpusa marincev ZDA. Leta 2007 se je invalidsko upokojil.

Kot srednješolec se je ukvarjal z gimnastiko in borilno veščino Ju-Jitso. Dejavno se je ukvarjal z rokometom v Rokometnem klubu Brežice, nato v RK Krško in igral v jugoslovanski medrepubliški rokometni ligi. Po osamosvojitvi je prestopil v RK Dobova in z njim igral v 1. slovenski rokometni ligi.

Je prejemnik medalje za ranjence, nosilec bojnega znaka Rigonce, spominskega znaka Obranili domovino 1991 in splošnega spominskega znaka EPN TO 90 – 91. Je eden izmed štirih teritorialcev iz Brežic, ki so leta 1992 iz rok predsednika države prejeli visoko državno odlikovanje. Častni znak svobode Republike Slovenije je prejel za izjemne zasluge pri obrambi svobode in uveljavljanju suverenosti Republike Slovenije.

Fink, R. Prvi žrtvi vojne. V: Posavje v letih 1989–1991: spominski zbornik, 2001, str. 133–135.
Kos, R. Spogledovanje z zgodovino ali brežiška četa drugič! V: Zmagovito Posavje: spominski zbornik, 2011, str. 135–138.
Teropšič, M. Brežiški teritorialci. Ljubljana: Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Brežice: Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo, 2019.
Teropšič, M. Posavski teritorialci v osamosvojitveni vojni 1991: 25. območni štab TO in vojaški vidiki osamosvajanja Slovenije v Posavju Ljubljana. Ljubljana: Zveza veteranov vojne za Slovenijo, 2021
Teropšič, T. Bil sem zraven: 25. območni štab Teritorialne obrambe in vojne enote Teritorialne obrambe v vojni leta 1991. Brežice: Posavski muzej, 2011.

Geslo je pripravil dr. Tomaž Teropšič, vojni in vojaški zgodovinar.

Avtor/-ica gesla: Tomaž Teropšič, (vnesla Mateja Kambič, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto)
Datum prvega vnosa: 2. 11. 2022 | Zadnja sprememba: 6. 12. 2022
Tomaž Teropšič. FINK, Robert. (1964-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 12. 4. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/fink-robert/
Prijavi napako