Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

FERK, Franc

FERK Franc
Foto: 30 let študijske knjižnice v Ptuju, Ptuj, 1978

Foto galerija

Rojen:
16. november 1844, Gomilica
Umrl:
12. november 1925, Gradec
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Franc Ferk se je rodil v Gomilici na današnjem avstrijskem Štajerskem v kmečki družini. Ljudsko šolo je obiskoval v domačem kraju, štiri razrede nižje gimnazije pa na Ptuju. Njegov stric Matija Ferk je bil mestni kaplan in ga je navdušil za bogato mestno zgodovino. Po končani nižji gimnaziji ga je poslal na mariborsko gimnazijo, kjer je imel Ferk odlične učitelje, med njimi tudi Davorina Trstenjaka in Rudolfa Gustava Puffa, ki sta močno vplivala na mladega Ferka in njegovo zanimanje za zgodovino, arheologijo in narodopisje. Zaradi nagnjenja do zgodovinskih razprav je zadnji razred gimnazije končal v Celju, kjer se je pod vodstvom gimnazijskega profesorja Fichna poglabljal v arheološke študije.
Po končani gimnaziji je na graški univerzi doštudiral germanistiko in zgodovinopisje ter hitro postal asistent v Numizmatično-antikvitetnem kabinetu. Tukaj je ostal le devet mesecev, nato pa je začel svojo pedagoško pot po različnih šolah na avstrijskem Štajerskem. V Fürstenfeldu in Judenburgu je poučeval geografijo, zgodovino in nemščino. Leta 1874 je eno leto poučeval tudi na nižji gimnaziji na Ptuju. Ob pedagoškem delu se je predajal tudi arheološkemu, narodopisnemu in muzejskemu delu. Kot arheolog se je med počitnicami posvetil preučevanju materialnih ostankov rimske dobe na Spodnjem Štajerskem, pozornost je namenil predvsem starim rimskim cestam in staremu delu Ptuja. Študij in arheološko delo na terenu mu je približalo tudi navade in običaje prebivalcev takratne Spodnje Štajerske. Kot plod tega dela so nastali razni zapisi, npr. zapisi O druidizmu v Noriku (1877) in Ljudske iz kraljestva gob (1910). Največ zaslug si je Franc Ferk pridobil z uresničitvijo koncepta široke mreže lokalnih muzejev. Krajevni muzej je najprej ustanovil v rojstni Gomilici, po tem zgledu so nato nastali lokalni muzeji v Celju, Lipnici, Arvežu, Leobnu, Fürstenfeldu, na Ptuju, v Laškem in drugod. V Mariboru je leta 1901 ustanovil mestni muzej, ki je imel zelo bogato arheološko zbirko in zbirko o mestni zgodovini. Iz bojazni, da ne bi muzej v Gomilici po njegovi smrti razpadel, ga je Ferk daroval s svojo tedanjo knjižnico Ptuju, kjer so sedaj shranjene njegove zbirke. Ferkova zbirka je postala osnova ptujskega muzeja in muzej se je imenoval po njem. Nekaj časa je Ferk vodil tudi Muzejsko društvo. Danes so muzealije iz Ferkovih zbirk razdeljene v različne oddelke Pokrajinskega muzeja Ptuj.
Ferk je kljub nenaklonjenosti tedanje avstrijske oblasti v Mariboru in na Ptuju s svojo odločnostjo in darovanjem svojih zasebnih arheoloških zbirk in denarja dosegel, da so muzeja preprosto morali ustanoviti. Umrl je v Gradcu v 81. letu starosti.

Izbor:
Über Druidismus in Noricum, 1877
Vorläufige Mitteilungen über das römische Strasenweswen in Untersteiermark, 1893

K. Leitner: Franc Ferk in njegovi podarjeni gotski tabelni sliki v Pokrajinskem muzeju Ptuj, Ptujski zbornik, knj. 2 (1996), str. 839.
F. Milošič: Novosti ptujskega pokrajinskega muzeja, Delo, št. 254 (2003), str. 7.
N. Jurkovič: Zapuščina Franca Ferka, Ptujski zbornik, knj. 1 (1996), str. 617.
M. Godina-Golija: Franc Ferk in njegov pomen za muzejsko in narodopisno dejavnost na Slovenskem Štajerskem. V: Zbornik Inštituta za slovensko narodopisje in Glasbenonarodopisnega inštituta ZRC SAZU, Ljubljana, 2006.
Osebnosti: veliki slovenski biografski leksikon: od A do L, Ljubljana, 2008, str. 243.

Avtor/-ica gesla: Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Datum prvega vnosa: 17. 11. 2016 | Zadnja sprememba: 11. 5. 2020
Iva Habjanič. FERK, Franc. (1844-1925). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 16. 6. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/ferk-franc/
Prijavi napako