Napredno iskanje
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

ERTL, Tomaž

ERTL Tomaž - Foto: Arhiv Jožeta Ertla

Foto galerija

Rojen:
16. november 1932, Koroška Bela, Slovenija
Umrl:
11. november 2012, Kočna, Slovenija
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Tomaž Ertl se je rodil leta 1932. Po vojni je dokončal nižjo gimnazijo na Jesenicah, potem pa zaključil šolo za ključavničarja v Verigi v Lescah (1949/50), tehnično srednjo šolo v Ljubljani (1958/59) ter Visoko šolo za politične vede (1967). Po izobrazbi je bil torej diplomirani politolog. Med izobraževanjem za ključavničarja v Lescah je vse letne počitnice preživel v mladinskih delovnih brigadah in bil predsednik mladinske organizacije. Vseživljensko učenje je bilo že tedaj njegov moto, saj se je izobraževal ob delu. Umrl je leta 2012, nekaj dni preden bi dopolnil osemdeset let.

Zaposlen je bil v Železarni Jesenice kot ključavničar v mehanični delavnici, asistent na vzdrževanju, vodja oddelka za študij dela in časa in direktor kadrovskega sektorja. V Železarni Jesenice je deloval tudi na področju sindikalizma, vodil je komite ZK železarne ter delavski sveta Slovenskih železarn. Po dvajsetih letih dela v železarni je začel z delom na republiškem sekretariatu za notranje zadeve v Ljubljani. Med letoma 1978 in 1980 je bil vodja slovenske izpostave Uprave državne varnosti (UDBE) oziroma jugoslovanske tajne policije. V tem obdobju je odmeval predvsem incident v Velikovcih. Poklicno pot je sklenil leta 1990, po tem, ko je bil skoraj deset let (1980-1990) slovenski notranji minister. V obdobju, ko je bil notranji minister, so ga zaznamovali očitki o politično motiviranem preganjanju mlade generacije ter aretaciji Janeza Janša in Davida Tasića. Aretaciji sta se končali s protestom proti četverici.

Ertl je leta 1989, kot slovenski notranji minister, v času priprav na preprečitev tako imenovanega mitinga resnice, vodil akcijo Sever. Akcija je zaznamovala njegovo življenje in delo. Z akcijo Sever so namreč takratni organi za notranje zadeve zaščitili demokratične procese v Sloveniji. Omogočili so razvoj nadaljnjih demokratičnih dogodkov in aktivnosti, prve demokratične volitve ter nastanek samostojne in neodvisne države Republike Slovenije. Slovenija se je zavarovala pred nasilnim posegom in morebitnim vojaškim udarom, ki bi močno obremenil demokratično preobrazbo države in otežil njeno pot k samostojnosti. V noči pred 1. decembrom je bilo za preprečitev mitinga resnice aktiviranih kar 9.000 ljudi (miličniki, kriminalisti, rezervisti milice, uslužbenci Službe državne varnosti – jugoslovanska tajna policija preoblikovana iz UDBE, zaposleni v logistiki in administraciji organov za notranje zadeve).

Tomaž Ertl je bil častni član PVD SEVER Gorenjska, član KUD MNZ Maksa Perca Bled, ZZB NOB Jesenice, Lovske družine Bled, Društva diabetikov Jesenice.

Tomaž Ertl je prejel red za vojaške zasluge z zlatimi meči (1974), plaketo ZRVS Jugoslavije (1980), zlato značko ZRVSJ  (1982), plaketo carinske službe (1984), red republike s srebrnim vencem (Beograd, 1989) in srebrn red za zasluge (2009). Tomažu Ertlu je Občina Jesenice leta 2008 podelila naziv častnega občana občine Jesenice. Leta 2009 mu je predsednik Danilo Türk podelil srebrno odlikovanje za zasluge za vlogo v operaciji Sever.

Ertl, T. Častni občan leta 2008, 2009, št. 10, str. 152-157.

Avtor/-ica gesla: Nina Jamar, Občinska knjižnica Jesenice
Datum prvega vnosa: 25. 2. 2021 | Zadnja sprememba: 27. 2. 2021
Prijavi napako