Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

ČOK, Boris

ČOK Boris
Foto: Arhiv knjižnice Kozina

Foto galerija

Rojen:
7. april 1951, Bazovica, Italija, Italija
Občina:
Leksikon:

Po poklicu trgovinski poslovodja; od leta 1973 do upokojitve leta 2012 delal kot vodja v različnih branžnih trgovinah. Od leta 1967 se ljubiteljsko ukvarja z zbiranjem ljudskega izročila, proučevanjem kulturne krajine, naravne in zgodovinske dediščine okolice svojega kraja in Krasa. Leta 2009 pridobi licenco za lokalnega turističnega vodnika Krasa in Brkinov. Leta 2010 izdela tri tematsko vodene poti v okolici Lokve. Znanje gradnje kamnitih suhih zidov pridobil s pomočjo svojega očeta in izročila pastirjev kot samouk. Sodeluje pri ustvarjanju dokumentarnega filma za RTV SLO Pastirske hiške na Krasu. Režiser Jadran Sterle, maj 2008. Sodeluje pri ustvarjanju dokumentarnega filma za RTV SLO Kamnita dediščina Krasa- vklesano v kamen, režiser Jadran Sterle, marec 2009. Evropski arheologi Hugo Obermeier – Ljubljana poleg arheoloških najdišč pod njegovim vodenjem -ogled pastirskih hišic v okolici spodmola Terglouca (Trhlovca), april 2009. Ob Dnevu Krasa zgradi manjšo pastirsko hiško na vrtu Etnografskega muzeja v Ljubljani, maj 2009.
Predavanje in predstavitev filma Pastirska dediščina na Krasu v kulturnem domu v Lokvi, junij 2009. Soustvarjalec in igralec v igrano-dokumentarnem filmu za RTV SLO Osvatina- poganski ogenj – scenarist Jadran Sterle, režiser Primož Meško, sept/okt 2009. Na povabilo Razvojnega društva Gmajnca iz Križa pri cerkvi Sv. Antona v Šepuljah, s pomočjo vaščanov na novo zgradi pastirsko hiško, september 2009. Pri Slovenskem kulturnem društvu Lipa Bazovica po predstavitvi filma Pastirske hiške na Krasu predavanje, september 2009. Zgradi za vaško skupnost Brje pri Koprivi pastirsko hiško pri obnovljenem vaškem kalu, oktober 2009.
Soustvarjalec in pričevalec v dokumentarnem filmu za RTV SLO Šola pod fašizmom, scenarist Jadran Sterle, režiser Božo Grlj.
Ministrstvu za kulturo v Ljubljani da pobudo za izdajo mnenja za vpis pastirskih hišic v register nepremičnin kulturne dediščine Zavodu za varstvo kulturne dediščine v Novi Gorici. Že v naslednjem mesecu sledi popis v register 28 pastirskih hišk na lokavskem pod nadzorom Ede Belingar, november 2009.
Intervju za časopis Dnevnik o pastirski dediščini, njenem propadanju in ohranjanju, december 2009. V osnovni šoli Bogomirja Magajne v Divači predavanje o pastirski dediščini na Krasu, skupaj z učenkami, mentorico Vesno Pečar in starši zgradi v bližini Lokve manjšo hišico, 2010. V Senožečah v sklopu Pastirskih iger predvajanje filma Pastirske hiške in predavanje, julij 2010. Sodeluje kot suho zidni mojster pri programu Univerze za arhitekturo v Ljubljani na delavnici Kras suhozid 2011 z izgradnjo pastirske hiške v Trebčah in obnovo v Lokvi, april 2011. Soustvarjalec in glavni pripovedovalec zgodbe v igrano-dokumentarnem filmu za RTV SLO Sveta voda Vročka, scenarist Jadran Sterle, režiser Primož Meško. Predavanje in predstavitev filma Pastirske hiške na Krasu v osnovni šoli v Trebčah. Sodeluje kot pripovedovalec pravljic v narečju na mednarodnem festivalu pripovedništva v Cankarjevemu domu v Ljubljani. Soustvarjalec dokumentarnega filma za RTV SLO Zakriti premogovniki Krasa, režiser Jadran Sterle. Soustvarjalec, logistik in igralec v filmu produkcije Studio Vrtinec Streli v Bazovici, scenarist Jadran Sterle, režiser Tugo Štiglic. Soustvarjalec z Vojkom Ražmom v dokumentarnem filmu za RTV SLO Zazidan kamen Krasa. Režija Jadran Sterle, marec 2012. Kot suhozidni mojster poleg Vojka Ražma in Dušana Okorna sodeluje v okviru programa Erasmus s Fakulteto za arhitekturo iz Ljubljane na delavnici Kras suhozid 2011 z izgradnjo hiške v Lipici. Celoten program je predstavljen v stalni razstavi v Nanetovi domačiji v sklopu Parka Škocjanske jame, april 2012. Z Vojkom Ražmom sodeluje pri projektu Hortikultura Sežana Pepina zgodba pod vodstvom inž. Boruta Benedejčiča na Chelsea flower show 2012 v Londonu, maj 2012.

V siju mesečine: ustno izročilo Lokve, Prelož in bližnje okolice. V sodelovanju z Osredkar Metko, Hrobat Virloget Katjo in Kropej Moniko. Ljubljana: Studia mythologica Slavica-Supplementa 5, ZRC, Inštitut za arheologijo, Inštitut za slovensko narodopisje, 2012

Ustni vir:Boris Čok, 2014

Avtor/-ica gesla: Patricija Dodič, Kosovelova knjižnica Sežana
Datum prvega vnosa: 15. 1. 2019 | Zadnja sprememba: 21. 5. 2020
Patricija Dodič. ČOK, Boris. (1951-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 6. 12. 2023) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/cok-boris/
Prijavi napako