Napredno iskanje
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

ČELAN, Štefan

ČELAN Štefan
Foto: osebni arhiv

Foto galerija

Rojen:
8. december 1957, Spuhlja
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Bogate delovne izkušnje si je v letih 1976–1990 pridobil v podjetjih Agis in v Savi Kranj. V razvojno-tehnološkem oddelku se je ves čas ukvarjal z razvojem novih izdelkov in tehnologij. Med njegove pomembne uspehe sodi razvoj farmacevtskega programa gumenotehničnih izdelkov. Leta 1992 se je zaposlil v ptujski občinski upravi kot svetovalec za raziskave in razvoj. Med pomembne rezultate iz tega obdobja sodi ustanovitev javnega znanstvenoraziskovalnega zavoda ZRS Bistra Ptuj. Kot prvi direktor je zavod vodil osem let in ob tem vodil številne raziskovalne projekte. Ob strokovnih člankih, ki so objavljeni v tujih in domačih znanstvenih revijah, je soavtor in solastnik več patentov. ZRS Bistra je vodil med letoma 1994 in 2002, ponovno pa je tukaj zaposlen od leta 2014. Kot avtor ideje o visokošolskem študijskem programu bionike in hkrati habilitirani profesor pa je še posebej ponosen, da se je z ustanovitvijo višjih in visokih strokovnih šol povečala ponudba izobraženih kadrov za domače gospodarstvo.

Leta 2002 je bil na neposrednih volitvah izvoljen za župana Mestne občine Ptuj in je občino vodil polne tri mandate. V tem času so na Ptuju izvedli pomembne investicije na področju znanosti, vzgoje in izobraževanja, gospodarstva, turizma, trgovine, gospodarske in okoljske javne infrastrukture, zdravstva, kulture in športa. Med pomembnejše investicije sodi prenova vojašnice za potrebe višjega in visokega šolstva ter prenova vseh osnovnih šol in vrtcev, mestnega stadiona in igrišča z umetno travo ter izgradnja oz. posodobitev športnih parkov in dvoran. Velika pridobitev je izgradnja Puhovega mostu ter cestnega omrežja s številnimi krožišči in avtocesto. Zgrajene so bile čistilne naprave in dograjeno kanalizacijsko omrežje, izgrajen in posodobljen je bil center za ravnanje s komunalnimi odpadki. Prenove so bili deležni minoritski in dominikanski samostan, mestni trg in številne kulturne ustanove (mestno gledališče, stari zapori, grajska konjušnica, zgodovinski arhiv, kulturne dvorane in gasilski domovi). Velik izziv na kulturnem področju je bilo sodelovanje Ptuja kot partnerskega mesta v projektu Maribor 2012 – Evropska prestolnica kulture. Z izgradnjo številnih trgovskih kapacitet je mesto pridobilo novo celostno podobo in dodatna delovna mesta.

Za svoje delo na različnih področjih je prejel številna priznanja. Kot inovator je bil nagrajen leta 1982 v Agisu in leta 1985 v Savi Kranj. Z dvema patentoma je nastopal na mednarodnih sejmih patentov in inovacij v Ženevi in Nürnbergu ter prejel srebrni medalji. Na področju varovanja etnografske pustne dediščine mu je svetovno združenje karnevalskih mest (FECC international) podelilo naziv častnega senatorja. Na področju humanitarnih aktivnosti je kot ustanovni član ptujskega Lions kluba sodeloval pri številnih humanitarnih projektih. Od Lions international je prejel tudi medaljo časti za dobrodelnost.

V prostem času se veliko ukvarja z raziskovanjem in ohranjanjem kulturne dediščine. Poznavanje in razumevanje lastne kulturne dediščine je po njegovem namreč temeljna osnova za to, da se sploh lahko osmislimo. Kurent, tipični pustni lik našega okolja, je tradicija, ki ji je zvest že od rane mladosti.

Š. Čelan: Prispevek za biografski leksikon Spodnjepodravci.si, april 2015 (hrani arhiv KIP).
M. Hernja Masten: Prvi med enakimi!: funkcija mestnega sodnika in župana skozi stoletja, Ptuj, 2006, str. 54–55.

Avtor/-ica gesla: Taja Bračič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Datum prvega vnosa: 17. 11. 2016 | Zadnja sprememba: 11. 12. 2020
Prijavi napako