Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

BRILEJ, Jože

BRILEJ Jože
Jože Brilej - Vir: Arhiv družine Brilej

Foto galerija

Rojen:
7. februar 1924, Dobrava
Umrl:
5. december 2015, Podčetrtek
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Rodil se je v železničarski družini v Radečah pri Zidanem Mostu, kjer je tudi obiskoval osnovno šolo. Gimnazijo je obiskoval v Celju do okupacije. Med vojno so ga prisilno mobilizirali v nemško vojsko in poslali na francosko ozemlje, kjer se je kmalu pridružil francoskemu odporniškemu gibanju. Nemško vojaško sodišče ga je obsodilo na smrt, vendar mu je uspelo pobegniti k francoskim odpornikom. Konec leta 1944 je prišel v jugoslovansko bazo Bari ter maja 1945 prispel v Ljubljano. Še istega leta se je vpisal v pedagoški tečaj v Trbovljah in ga zaključil z odličnim uspehom. Septembra 1945 je nastopil kot učiteljski pripravnik na osnovni šoli v Loki pri Zidanem Mostu. Leto kasneje je bil imenovan za upravitelja osnovne šole v Podkraju pri Hrastniku, po desetih mesecih pa je bil premeščen za upravitelja na osnovno šolo v Podkum pri Zagorju ob Savi. Leta 1948 je diplomiral na učiteljišču v Ljubljani ter uresničil skrivno željo iz otroštva, postati učitelj. Študij je nadaljeval na Pedagoški fakulteti v Mariboru, kjer je leta 1963 končal Pedagoško akademijo.

Na začetku svoje učiteljske poti je zamenjal več učiteljskih in upraviteljskih mest. Leta 1950 je poučeval na osnovni šoli v Radečah, po letu dni pa je odšel v Prevzgojni dom Radeče, kjer je bil vzgojitelj in upravitelj vajenske šole raznih strok. Leta 1955 je nastopil službo ravnatelja manjše osnovne šole s štirimi kombiniranimi oddelki v Podčetrtku in tam ostal vse do upokojitve leta 1981. V času njegovega ravnateljevanja je Osnovna šola Podčetrtek napredovala v osemrazredno osnovno šolo z modernim šolskim poslopjem, telovadnico in velikim igriščem. Imela je status »eksperimentalne šole« in bila v tedanji Jugoslaviji znana po raznih izvenšolskih dejavnostih, podčrtanih vzgojnih smotrih in usmerjanju učencev v različne poklice. Jože Brilej je na šoli zasnoval šolsko hranilništvo, šolsko pošto s telefonsko centralo, okrepčevalnico, trgovinico, knjigarno in šolski radio »Studio Kekec«. Učenci so v prostem času obdelovali šolski vrt in skrbeli za živali v malem živalskem vrtu ter čebelarili. Pod njegovim vodstvom sta Osnovna šola Podčetrtek in pionirski odred dobila številne pohvale, priznanja in odlikovanja. Izoblikoval je izviren vzorec samoupravne šole, povezane s krajem in s tem vplival na razvoj samouprave učencev. Leta 1966 je šola dobila največje priznanje v Jugoslaviji za dosežke na učno-vzgojnem področju »kipec kurirja Jovice«, učitelji šole pa so prejeli zlato značko Zveze prijateljev mladine. Leta 1977 je Jože Brilej vodil delegacijo slovenskih pionirjev v Beograd čestitat maršalu Titu ob rojstnem dnevu.

V kraju in širši okolici je bil izjemno aktiven, predvsem na področju turizma in kulture. Bil je soustanovitelji Turističnega društva Podčetrtek. Z župnikom Friderikom Strnadom in Francem Renierjem je sodeloval pri nastanku zdravilišča Atomske toplice. Leta 1967 je v čudovitem okolju pod Olimsko goro postavil brunarico, kjer je ustvaril Deželo pravljic in domišljije – Kočo pri čarovnici. Vseskozi se je trudil ohranjati naravo in z uporabo naravnih materialov in ponovno uporabo odpadnih materialov je želel sporočiti, da je naravo potrebno ohranjati čisto in neokrnjeno.

Jože Brilej je patentiral model petih igralnih področij predšolskega igrišča »Cicibanovo« in zasnoval šolsko hranilništvo. Za svoje pedagoško delo in za izjemne dosežke na področju vzgoje in izobraževanja je leta 1967 prejel najvišje priznanje pedagoškemu delavcu v Sloveniji – Žagarjevo nagrado. Prejel je še več drugih pohval in diplom, leta 1977 je bil izbran med desetimi najboljšimi učitelji v Jugoslaviji, dobil je tudi medaljo zasluge za narod. Leta 1999 je postal častni občan Podčetrtka.

Žagarjeva nagrada, 1967
medalja zasluge za narod
častni občan Podčetrtka, 1999

200 let pouka v Podčetrtku. Podčetrtek, 1991.
Lešnik, R. Samorastniki ob Sotli: samoupravna šola Podčetrtek. Ljubljana: Univerzum, 1979.
Ustni vir: Dušica Marjanovič (Brilejeva hči).

Avtor/-ica gesla: Mateja Žagar, Knjižnica Šmarje pri Jelšah
Datum prvega vnosa: 21. 5. 2020 | Zadnja sprememba: 9. 1. 2024
Mateja Žagar. BRILEJ, Jože. (1924-2015). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 24. 6. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/brilej-joze/
Prijavi napako