Napredno iskanje
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

BOLE VRABEC, Alenka

BOLE VRABEC Alenka
Foto: Arhiv knjižnice

Foto galerija

Rojena:
14. januar 1937, Kranj
Umrla:
27. marec 2020, Golnik
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Debitirala je v Mladinskem gledališču, v predstavi Kristine Brenkove Princeska z modro vrtnico. Sodelovala je tudi s Teatrom 57. Kot igralka je preigrala vse od princesk, do žensk s skoraj groteskno močjo. Za svojo štiridesetletnico delovanja v gledališču si je izbrala globoko, preprosto in ranljivo pripoved o človekovi samoti in si izpolnila željo, enkrat v življenju nastopiti tudi z lutkami v monodrami Berte Bojetu Osama, v režiji Alena Jelena.
Bila je strokovna sodelavka za gledališko dejavnost in kot mentorica pomagala v številnih krajih na Gorenjskem. V letih 1992-99 je bila direktorica Gledališča Toneta Čufarja na Jesenicah, od 1999-2005, do upokojitve pa direktorica Linhartove dvorane v Radovljici.
V njenem prevajalskem opusu, ki ga določata španska in južnoameriška književnost, velja omeniti tudi imena štirih nobelovcev: Guatemalca Miguela Angela Asturisa s Koruzarji ter Kolumbijca Gabriela Garcie Marqueza s Sto let samote in Patriarhovo jesenjo, ter njegovo avtobiografijo, Živim, da pripovedujem. Poleg obeh mojstrov magičnega realizma, ki ju je poslovenila s pretanjenim občutkom za vzdušje, sporočilo in besedno bogastvo, je z literarnega zemljevida Južne Amerike je z izrednim posluhom odstrla še imena: Juan Ruflo z deloma Pedro Paramo, in Llano v plamenih, Tomas Eloy Martinez Santa Evita, med bleščečimi imeni španske književnosti so: Vicente Blasco Ibanez, roman Mrtvi ukazujejo, Camilo Jose Cela, Mazurka za dva mrtveca.
Prevajala je tudi za slovenska gledališča.
Živi in ustvarja v Radovljici.

Gorenjska 1900-2000, str. 123

Avtor/-ica gesla: Jana Bešter, Mestna knjižnica Kranj
Datum prvega vnosa: 23. 9. 2009 | Zadnja sprememba: 9. 11. 2020
Prijavi napako