Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

BERLIČ, Marjan

BERLIČ Marjan
Foto: osebni arhiv

Foto galerija

Rojen:
10. marec 1948, Ptuj
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Po končani Osnovni šoli Toneta Žnidariča in Srednji gradbeni šoli v Mariboru (1965) se je vpisal na Fakulteto za arhitekturo, gradbeništvo in geodezijo (FAGG) v Ljubljani. Leta 1975 je na Oddelku za arhitekturo FAGG diplomiral, tri leta kasneje (1978) pa opravil strokovni izpit.

V letih 1976–1989 je služboval v Zavodu za urbanizem Maribor, podjetju Projekta inženiring Ptuj in Razvojnem centru Celje, leta 1989 pa je na Ptuju skupaj z ženo odprl podjetje za projektiranje in inženiring Umarh, d. o. o.
Deluje na področju arhitekture in urbanizma, specializiran pa je za prenovo objektov. Uresničil je številne projekte, največ od njih na območju Ptuja: obnova starega mestnega jedra Ptuja, starega ptujskega mestnega kopališča, starega dijaškega doma na Prešernovi ulici na Ptuju, Malega gradu za potrebe Knjižnice Ivana Potrča Ptuj in stavbe na Vrazovem trgu na Ptuju, v kateri se nahaja kavarna s prenočišči Muzikafe, obnova in dozidava banke na Mestnem trgu ter gasilskega doma na Ptuju, ureditev ptujskega mestnega parka, parka Ljudski vrt in pokopališča z mrliško vežico v Kidričevem, urbanistična zasnova in vodenje projekta stanovanjske soseske Rabelčja vas zahod itd.

V mladosti se je ukvarjal s športom: bil je član ptujske mladinske ekipe, ki je postala državni prvak v partizanskem mnogoboju, ukvarjal se je s potapljanjem in bil član ekipe Civilne zaščite (CZ) za reševanje iz vode ter komandir protizračne baterije CZ, kasneje je deloval kot učitelj smučanja in učitelj jahanja. Danes se ob strokovnem delu ljubiteljsko posveča kiparstvu in pisanju pesmi.

Leta 2015 je v samozaložbi izdal pesniško zbirko Igra besed.

KPD 2012: Kulturo na ptujska dvorišča!, katalog razstave.
M. Berlič: Prispevek za biografski leksikon Spodnjepodravci.si, september 2016 (hrani arhiv KIP).

Avtor/-ica gesla: Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Datum prvega vnosa: 3. 10. 2016 | Zadnja sprememba: 20. 2. 2020
Barbara Rižnar. BERLIČ, Marjan. (1948-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 17. 1. 2022) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/berlic-marjan/
Prijavi napako